Egyeduralom

2022.10.05. 06:50

Gyurcsány mindenkit letolna a pályáról

A DK – kihasználva a baloldal széttöredezettségét és a Momentum jelenlegi helyzetét – saját zászlaja alatt egyesítené a baloldalt – mondta a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Az erővel való politizálás ideje jött el a baloldalon. Ennek egyik tünete, hogy a Momentum és a Demokratikus Koalíció között nap mint nap különböző viták zajlanak – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője.

Mint ismert, az elmúlt hónapokban gyakorlatilag nem múlt el hét a DK és a Momentum közti csörte nélkül. Legutóbb Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a Partizán című műsorban üzente meg a lila pártnak, hogy ki is a főnök a baloldalon. Ezen alaposan felhúzta magát Csillag Tamás, a Momentum londoni szervezetének elnöke, valamint Donáth Anna, a párt korábbi elnöke is. Előbbi a Facebookon kifejtette, 

közösségi adományokból küldené nyugdíjba Gyurcsány Ferencet, 

míg utóbbi azt írta: „Ha valaki úgy dönt, csapatban játszik, ne mutogasson utólag a másikra.” Érdemes felidézni azt is, hogy a momentumos Sebők Éva a DK árnyékkormányáról azt mondta, „boldog vagyok, hogy ráérnek ilyesmire”, valamint azt, hogy nagyon sok kritikát tudna megfogalmazni Gyurcsányékkal kapcsolatban. De nem csak kommunikációs szinten folyik a két párt csatározása: a Momentum Budapesten első körben nem támogatta a DK-s Bősz Anett főpolgármester-helyettessé választását, emiatt korábban határozatképtelenség miatt el is maradt a Fővárosi Közgyűlés ülése.

A XXI. Század Intézet elemzője szerint szükségszerű volt, hogy a két formáció még a 2024-es választások előtt összecsapjon, hiszen túl sok párt van a baloldalon. Mivel 2024-ben egyszerre tartják az önkormányzati és az uniós parlamenti választást, olyan helyzetbe kerültek a baloldali pártok, hogy versenyezniük kell egymással, de bizonyos szinten együtt is kell működniük. Mindezt kevesebb pártvezetővel könnyebben meg tudják valósítani.

Ebben a töredezettségben a két legerősebb párt a DK és a Momentum. Mivel úgy tűnik, a többi ellenzéki párt a saját válságával foglalkozik, Gyurcsány Ferenc úgy döntött, egyedül uralja le a baloldalt. Ezért hozta létre az árnyékkormányt is – részletezte Nagy Ervin. Az elemző szerint a Momentum joggal gondolta azt a választások után, hogy meghatározó politikai erőt tud majd képviselni az ellenzéki oldalon. Eljátszották azonban azt a helyzeti előnyt, hogy viszonylag nagy létszámú, a második legerősebb baloldali frakciót alakíthatták meg a parlamentben.

Jelen helyzetben a kétségbeesés szól nagyon sok baloldali politikusból, amikor Gyurcsányt támadják, hiszen tartanak tőle, hogy a pártelnök mindenkit letol a pályáról

– vonta le a következtetést Nagy Ervin.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában