Energiaválság

2022.10.06. 09:18

Brüsszel továbbra sem veszi figyelembe a szankciós politika csődjét

Már tavaly ősszel előjöttek azok az ötletek, hogy az áram és a gáz árát valahogy szét kellene választani. A gondot azonban a kereskedelmi konfliktus enyhülése oldaná meg – mondta a Magyar Nemzetnek Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője.

Ilusztráció/egy férfi az északkelet-németországi Lubminban, az Északi Áramlat 2 gázvezeték területén lévő építkezésen

Forrás: AFP

Fotó: Tobias Schwarz

Európa egyre mélyebbre süllyed az energiaválságban, ám úgy tűnik, Brüsszel továbbra sem kívánja figyelembe venni a szankciós politika csődjét. Érdemi cselekvés helyett olyan javaslatokat tesz az asztalra, amelyek legfeljebb enyhíthetnek a gondokon, de nem csökkentik tartósan a magas energiaárakat és nem enyhítik kellő mértékben az ellátás biztonságának kockázatát. Idetartozik az az elképzelés is, amely az áram árának alakulását szétválasztaná a gáz árának mozgásától. 

„Az Európai Unióban a villamos energia piacán a tőzsdei kereskedés úgy alakult ki az elmúlt tíz-tizenöt évben, hogy az árakat a kereslet kielégítéséhez szükséges legdrágább technológia határozza meg. Ezek pedig a szabályozható földgáztüzelésű erőművek”

– mondta a Magyar Nemzetnek Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője. 

A szakértő emlékeztetett: tavaly óta az unióban egyre emelkednek a gázárak. Így részben az imént említett működési modell miatt a gáz drágulása magával húzta a villamos energia árát is. Ezzel egy komplexebb, tágabb értelemben vett energiaválság alakult ki.

– Már tavaly ősszel előjöttek azok az ötletek – elsősorban a déli államoktól –, hogy az áram és a gáz árát valahogy szét kellene választani. Felmerült egy másik modell kialakítása, amely a termelési költségek alapján árazza a villamos energiát – magyarázta a szakértő. Idén tavasszal az európai energiahivatalokat tömörítő szervezet megvizsgálta ennek a lehetőségét, de arra jutott, hogy bár a mostani működési rendszer nem tökéletes, ennél jobbat nem tudnak javasolni. Miután azonban a nyár végén elszabadultak a gázárak, újra elindult a gondolkodás. 

Az üzletágvezető kitért arra, hogy Magyarországon már jelenleg is működnek olyan mechanizmusok, amelyek hasonlóak az uniós elképzelésekhez. Ilyen a Kötelező Átvételi Támogatási Rendszer, amely a jelenlegi piaci áraknál olcsóbban veszi át a villamos energiát a megújuló termelőktől.  

Részben ez az oka, hogy a múlt heti megállapodás Magyarországra nem ró új kötelezettségeket. Európa fő problémáját a múlt héten elfogadott technikai intézkedések nem képesek megoldani. 

„Jelenleg túl kevés gáz érkezik a kontinensre, aminek elsősorban a lebegtetett és bevezetett szankciók, valamint az ezekre adott válaszlépések az okai. A gondot a kereskedelmi konfliktus enyhülése oldaná meg, a fent említett intézkedések legfeljebb tompítani tudják az energiaválság hatásait” 

– emelte ki az üzletágvezető. 

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában