Paksi testületi ülés

2022.12.03. 20:30

A város az építményadókból tud plusz bevételre szert tenni

Három témát tárgyalt keddi, rendkívüli ülésen a paksi képviselő-testület.

Ábrahám-Gazsó Rita

Forrás: TelePaks

Fotó: Szép Zsóka

Elsőként a helyi adókról szóló rendelet módosítása volt napirenden – adta hírül a TelePaks. Mint arról korábban beszámoltunk, a városvezetés októberben takarékossági rendelkezésekről határozott az elszabaduló energiaárak miatt. A mostani intézkedések célja, hogy a kiadáscsökkentést követően bevételnövekedése legyen a városnak, ezért most módosították a helyi adókról szóló rendelet.

– Ebben a nehéz gazdasági helyzetben a magánszemélyek által fizetett kommunális adóhoz nem nyúltunk hozzá. Háztartásonként négyezer forintot kell fizetni évente, a törvényi maximum tizenhétezer forint. Mi tartjuk a törvényi minimumot, ehhez nem szerettünk volna hozzányúlni – tájékoztatott Szabó Péter. Paks polgármestere hozzáfűzte, nincs módosulás az idegenforgalmi adó, a telekadó és a helyi iparűzési adó mértékében sem. 

Van változás viszont az építményadó terén. A lakások és az egyéb építmények külön adókulcsa megszűnik, és minden építmény tekintetében egységesen 3,6 százalék lesz az adómérték. – Közel 1,2 milliárd forint plusz bevételre tudunk így szert tenni, ez jelentősen kikönnyítené a város jövő évi költségvetését – tette hozzá a városvezető, kiemelve, hogy a változás 95 százalékban az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságokat érinti, a magánszemélyeket nem. A képviselő-testület egyhangúlag döntött a rendelet módosításáról.

A grémium ezen felül a helyi építési szabályzat módosításáról, valamint a nyolcas számú háziorvosi körzet ellátásáról tárgyalt. Határozatuk szerint a képviselő-testület tudomásul veszi, hogy a dr. Barok József Miklós egyéni vállalkozóval 2018. novemberében kötött egészségügyi ellátási tevékenységre vonatkozó szerződés a vállalkozó felmondása miatt jövő év május 31-én megszűnik, a praxisjog 2023. november 30-ig elidegeníthető. Emellett a testület hozzájárul, hogy az érintett körzet háziorvosi feladatait most, december elsejétől dr. Major Zoltán háziorvos látja el tartós helyettesítésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában