Női kosárlabda NB I

2022.12.03. 20:02

Kiss Virág vezérletével a PEAC nyerte a KSC elleni pécsi rangadót

Egy végletekig kiélezett csatában a házigazda pécsiek legyőzték a gyengébb dobóformát kifogó KSC-t a női kosárlabda-bajnokság 10. fordulójában.

Finta Viktor

Victoria Viviens (kékben) tör kosárra Wentzel Nóra mellett

Fotó: Laufer László

Óriási hangulat fogadta a csapatokat a Rátgéber Akadémia pályáján, ahol ebben az idényben a PEAC a hazai meccseit játssza a Lauber sportcsarnok felújítása miatt. Az egyik oldalsó lelátót a hazai drukkerek, a KSC kispadja felőlit pedig a szekszárdi szurkolók töltötték meg, s egyik tábor sem kímélte a torkát és a tenyerét. A pécsiek kezdtek jobban, Wentzel eredményes betörését Miklós faultja sem állította meg, s a hazaiak fiatal válogatott játékosa a büntetőt is értékesítette. A baranyaiak jól céloztak kintről, hárman is eredményesek voltak a tripla vonalon túlról, miközben a főként palánk alatt dolgozó kékek több támadást is kihagytak, s a lepattanó többnyire az ex-szekszárdi Kiss kezében landolt. Azért Goree és Vivians pontjaival lőtávolon belül tartotta magát Djokics Zseljko együttese, majd amikor a hazaiak trénerének Kiss Virágot le kellett vinnie a második személyijét követően, a felzárkózást is megkezdték. A negyed utolsó percében aztán ki is egyenlített a KSC, sőt Goree dudaszós duplájával át is vette a vezetést (16–18).  

A második periódust ismét Kiss Virággal a fedélzeten, ezzel együtt 10–0-val kezdte a PEAC. Érkezett is a vendég időkérés, ami után Hebard volt kétszer is eremdényes, ekkor pedig Jovan Gorec rendelte magához együttesét. Javított a védekezésén a vendéglátó, a KSC a félidőig alig több mint 25 százalékkal dobott, az utolsó percben Wallace javított az addigi 8/1-es triplamutatón. Aztán faultolták egy újabb kinti kísérletnél, s mindhárom büntetőjét értékesítette az amerikai, majd Miklós szerzett labdát és dobott ziccert, így 19. percben meglévő 12 pontos hátrányát szerencsére gyorsan négyre apasztotta a Szekszárd. Jött a pécsi időkérés, majd a szünet előtt egy Calhoun tripla, így a félidőben 37–30 állt az eredményjelzőn.

 A fordulás után sem sikerült 30 százalék fölé tornáznia a dobásmutatóját a kék-fehér csapat, így 4 perc elteltével Simonék újfent tíznél többel vezettek. Ráadásul szaporodtak a faultok is Studer háromnál, Mányoky négy hibánál járt már. Sokáig nem találták a ritmust Miklósék, miközben Kiss Virág rendre eredményes volt közelről, tartotta tíz pont körüli előnyét a PEAC. Aztán a periódus hajrájában megtáltosodtak Borosék, zsinórban 10 pontot hintettek, s kiegyenlítettek, majd a vezetést is átvették, s így egy pontos előnnyel várhatták a zárónegyedet (53–54), mindezt úgy, hogy még mindig csak 36 százalékkal dobtak. 

Jól kezdték az utolsó felvonást is Borosék, de Wentzel triplájával egyenlített a PEAC. Óriási szurkolás, hatalmas küzdelem volt a csarnokban, nem tudtak elszakadni egymástól a csapatok. Az utolsó percen belül Goree egyenlő állásnál (65–65) mindkét büntetőjét elhibázta, majd Kiss Virág (aki a mezőny legjobbja volt: 16 pontja mellé lekapott 15 lepattanót, kiosztott 4 gólpasszt és kiharcolt 7 személyit) dobott középtávolit. Húsz másodperc volt vissza, amikor szekszárdi időkérés következett, majd s két lehetősége is volt még a KSC-nek, de Wallace és Goree kísérlete is kimaradt (igaz, mindkét szituációban erősen kérdéses volt a szabályos védekezés), így végül a PEAC nyerte a rangadót. A szekszárdiak a harmadik vereségüket szenvedték el a bajnokságban. 

Az újabb erőltetett menet egy Bourges elleni idegenbeli Euroliga-mérkőzéssel, majd jövő vasárnap győri bajnokival folytatódik – adott a lehetőség a javításra.  

Női NB I, a 10. fordulóban
NKA Universitas PEAC–Atomerőmű KSC Szekszárd 67–65 (16–18, 21–12, 16–24, 14–11)
Pécs, 800 néző. V: Tóth C., Söjtöry T., Nyilas I. 
PEAC: Wentzel 9/6, Laczkó 6/6, BURDICK 9, Calhoun 9/3, KISS V. 16. Csere: Katanic 7/3, Selcova 3/3, Sanchez 3/3, Simon 5/3. Edző: Jovan Gorec
SZEKSZÁRD: Studer 5/3, Miklós 6, Vivians 6, Goree 7, HEBARD 10. Csere: Mányoky 3/3, BOROS 12/3, WALLACE 16/3, Szücs. Edző: Djokics Zseljko
Az eredmény alakulása: 3. perc: 5–2. 7. p.: 13–11. 13. p.: 26–18. 18. p.: 32–22. 22. p.: 39–35. 24. p.: 46–35. 27. p.: 53–44. 29. p.: 53–53. 33. p.: 58–58. 39. p.: 65–65.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!