Megszorítások

2022.12.03. 10:30

Tovább kell még húzni a nadrágszíjat Tolnán

Újabb megtakarításokról hozott döntést a tolnai képviselő-testület legutóbbi rendkívüli ülésén.

Steinbach Zsolt

Illusztráció

Forrás: MW archív

Mint korábban megírtuk, a rendkívüli mértékben megemelkedett energiaárak miatt korábban két alkalommal már születtek spórolásról szóló döntések. Szeptemberben az önkormányzati intézmények energiafelhasználásának csökkentéséről határoztak, október végén pedig az önkormányzati épületek, közösségi terek bérleti díjainak emeléséről döntöttek.

A legutóbbi ülésen elsősorban az egyes intézmények személyi kiadásainak csökkentésével elérhető megtakarításokról tárgyaltak. Több kérdés azonban még nyitva maradt, ezekről később születhet döntés. Az ülésen elhangzott: a korábbi intézkedéseken felül 2023-ban nagyjából 140 millió forintot kell még megtakarítania az önkormányzatnak ahhoz, hogy a város költségvetése egyensúlyban legyen.

Az óvodákkal kapcsolatban egyhangúlag döntött a testület. Ezek szerint 6 konyhai dolgozót januártól 8 óra helyett 4 órában foglalkoztatnak. Az óvodai dolgozók létszámát 66 főben határozták meg. Az óvodák jövő évi működéséhez 65,5 millió forintot biztosít saját erőből az önkormányzat. A csökkenő gyermeklétszám miatt a következő nevelési évtől indokolttá válik egy óvodai csoport megszüntetése. Erről a nevelési év lezárulta után dönt majd a testület.

A Családsegítő Központnál nem lesz leépítés, itt egyes szolgáltatások térítési díját fogják megemelni a későbbiekben.

További önkormányzati intézményekkel kapcsolatos intézkedésekre a december 8-án esedékes rendes ülésen térnek vissza. Annak az ülésnek a napirendjén szerepelnek az önkormányzat néhány nem kötelező feladatának jövőbeni ellátásáról szóló döntések is. Ilyen például a lapkiadás, a televíziós műsorszolgáltatás és a felsőoktatási ösztöndíj pályázat finanszírozása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában