Zöldenergia

2023.01.27. 17:30

Megkezdte működését a gerjeni naperőmű

Megkezdte kereskedelmi üzemét Gerjen külterületén a MET Gerjen Solar Park. A most átadott söjtöri napelemparkkal együtt körülbelül ötvenezer háztartás fogyasztásának kiszolgálására elegendő zöldáramot állítanak elő. A gerjeni napelempark nem csak áramot termel, helyi adóbevételt is generál a helyi önkormányzatnak – hívta fel a figyelmet Romhányi Károly polgármester.

Gazsó Rita

A Solar Park segítségével Gerjen is hozzájárulhat Magyarország energiatermeléséhez (Fotó: M. Gy.)

Befejeződtek a MET Gerjen Solar Park és a MET Söjtör Solar Park építési munkálatai, a naperőművek megkezdték kereskedelmi üzemüket. A beruházások során a két településen együttesen 170 hektárnyi területen közel 180 ezer napelemet telepítettek – hangzott el a projektek befejezésére rendezett ünnepségen, pénteken Gerjenben.

A napelemparkok „gazdája”, a MET Csoport egy svájci központú integrált energiaipari vállalat. A most átadott napelemparkok újonnan telepített nagyfeszültségű alállomásokon keresztül csatlakoznak a közcélú elektromos hálózathoz. A mintegy 87 hektáros területen üzemelő gerjeni naperőmű tervezett csúcsteljesítménye 51 megawatt.

Lehőcz Balázs Gábor a MET Megújuló Eszközök Divíziójának ügyvezető elnöke a megnyitón köszöntőjében arról beszélt, hogy cégük elkötelezett a megújuló energiatermelés iránt. – Alapvetően két technológiával foglalkozunk: naperőművekkel és szélparkokkal. A megújuló energiaforrásokra vonatkozó bővítési stratégiánk célja, hogy portfóliónk 2026-ra elérje a két gigawatt beépített kapacitást, és ezáltal a vállalat aktív szerepet játsszon az európai energiaátmenetben – hangsúlyozta az ügyvezető. Hozzátette, hogy ennek részeként az elmúlt évben négy új országban – Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban és Romániában – sikerült belépniük a megújuló energiaforrások piacára. 

A három utóbbi beruházásuk, köztük a gerjeni és a söjtöri naperőmű megvásárlásának és építésének finanszírozásához nagyban hozzájárult a növekedési kötvényprogram – tájékoztatott az ügyvezető. Mint mondta a három közül először a gerjeni napelempark készült el, csaknem egy év alatt és a söjtörivel együtt körülbelül ötvenezer háztartás fogyasztásának kiszolgálására elegendő zöldáramot termelnek, a legmodernebb technológiát alkalmazva. Mivel a projektek megvalósítása során fontos szempont a helyi gazdaság és életminőség javítása is, a MET Csoport Gerjenen és Söjtörön helyi óvodákban és iskolákban is kültéri és beltéri fejlesztéseket hajt végre.

 – Mindig büszkék voltunk rá, hogy a Duna partján zöld, nyugodt környezetben élhetünk, mára pedig azt is elmondhatjuk, hogy két zöld energiatermelő szomszédságában helyezkedik el a községünk – emelte ki az átadón Romhányi Károly. Gerjen polgármestere szerint a település számára hatalmas lehetőség a MET Csoport megújuló erőműve, hiszen ez olyan bevételi forrás számukra, amely a jövőben tovább bővíti a fejlesztési lehetőségeiket.

Hamarosan az itt élők saját maguk is megtapasztalhatják majd ennek jótékony hatásait – fogalmazott a polgármester, aki szerint a napelempark megépülése azért is fontos, mert segítségével Gerjen is hozzájárulhat Magyarország energiatermeléséhez. Hozzátette, az idei év más szempontból is történelmi jelentőségű számukra, hamarosan átadják ugyanis a Gerjent a Paksi Atomerőművel összekötő útszakaszt, amelyen át a napelempark is elérhető lesz. Ezzel megváltozik Gerjen közlekedése, amely nem zsákfalu többé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában