Éjjel fagyni fog

2023.03.28. 10:37

Pár napon belül eldől, lesz-e idén barack

Szerdán hajnalra mínusz 4 fokot, helyenként ennél is nagyobb hideget jeleztek előre a meteorológiai intézetek. A hőmérőt főleg a sárgabarack termelők nézték meg gyakran.

Mauthner Ilona

A korai fajta sárgabarackfák már levirágoztak, most a kései fajták vannak teljes virágzásban, mondta Bakó Zsóka (Fotó: Makovics K.)

Bakó Zsóka és családja Györe határában közel húsz hektár gyümölcsösben gazdálkodik, ebből 13 hektár barackos. Már kedden hajnalban is a területükön őrködtek, akkor nagyobb bajt nem észleltek.

– Fagyvédelmi paraffin gyertyákkal és szélgéppel védekezünk. A területünk különböző pontjain nyolc hőmérőt helyeztünk el, időről időre figyeljük, hogy mit mutatnak. És van egy kontroll területünk is, ahol nem védekezünk semmivel. Évről évre feljegyezzük a tapasztalatunkat. Mélyfagyokra vagyunk most felkészülve, vagyis arra, hogy hirtelen hűl le az idő. Ha az esti órákban már csak plusz egy fok van, és ha a szél eláll, akkor hajnalban akár mínusz öt fok is lehet. Kedden hajnali 3 órától virrasztottunk, a terveink szerint szerdán pedig egész éjjel. 

Az elmúlt öt évre jellemző, hogy az enyhe tél után - éppen emiatt korán megindul a kajszi virágzása - március végén, április elején pedig több napig fagyosak voltak a hajnalok, és ezzel el is vitte a termést az időjárás. Így az elmúlt években a legtöbb termelő valamilyen formában védekezni kényszerült, van aki szalmabálák égetésével, öntözéssel, füstöléssel óvja a területét.

Bakó Zsóka elmondta, a fémkannákban kapható paraffin gyertyákkal, szélgépekkel akár 4 fokkal is tudják emelni a hőmérsékletet. 

Hogy lesz-e fagykár és annak mekkora a mértéke, azt pár napon belül megtudják. A kései barackfajták most virágzásban vannak, de a legérzékenyebbek a hidegre a korai fajták, ahol már kis barackok vannak a fán. 

Ha megfázott a virágzó fa, akkor a bibe megfeketedik, ez már másnap látható, ha a kisbarackokat érte fagykár, akkor azok pár napon belül lehullanak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!