Mindannyiunknak megvan a maga keresztje

2023.03.29. 17:30

A felújított Kálvária mutatja a közösségben rejlő erőt

Megújultak az aparhanti Kálvária stációi. A Magyar Falu Program (MFP) nyújtotta 5,3 millió forintos támogatásból és a helyi közösség szorgos munkájának köszönhetően készült el a fejlesztés, amelynek március 29-én tartották az átadását. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, Zsikó Zoltán, a vármegyei közgyűlés alelnöke és Dávid Tímea, a község polgármestere méltatta a beruházást, amelyet Bartha Zsolt plébános áldott meg.

Vizin Balázs

A két Kálvária felújítása jelentős eredmény és nagy jelentőséggel bír, különösen húsvét közeledtével.

Fotó: Makovics Kornél

A Kálvária – különösen most, a nagyböjti időszakban – nagy jelentőséggel bír számunkra. Tudjuk, hogy a keresztút Jézus szenvedését és halálát idézi, a stációk imával, elmélkedéssel történő megjárása pedig segíti az átélést, az azonosulást – emelte ki beszédében Dávid Tímea. Aparhant polgármestere hozzátette, ahogy őseink, úgy mi is tudjuk, hogy bármilyen nehézséget könnyebb közösségben elviselni.

A Kálvária, az itt lévő keresztút léte így nemcsak a közös imában való részvételt jelenti, hanem egy közösség osztozását egymás fájdalmában, küzdelmében, hogy mind egyénileg, mind közösségileg túl tudjunk lépni minden nehézségen. A felújított Kálvária most erre hív. Arra, hogy bár mindannyiunknak megvan a maga keresztje – nem kell egyedül megküzdeni az élet összes gondjával, hanem vállvetve, egymást segítve tudunk előre lépni, haladni stációról, stációra. 

A polgármester arról is szólt, hogy a Kálvária felújításának gondolata már évek óta beszédtéma volt a településen, a MFP pályázati lehetőségének köszönhetően pedig az utolsó pillanatban sikerült megmenteni a pusztulástól. – Szeretném személyes köszönetemet kifejezni azoknak, akik a felújítás megvalósításban részt vettek: Szász Gábornak, aki a pályázat benyújtásához szükséges tervdokumentációkat elkészítette.

Deér Zoltánnak és munkatársainak a kivitelezés munkálatait, valamint Laufer Imre műszaki ellenőrnek, hogy ennél a projektnél is felügyelte a munkálatokat. Kiemelten szeretném megköszönni az önkormányzat dolgozóinak, Bareith Istvánnak, Dávid Norbertnek, Schweitzer Róbertnek és Törő Józsefnek a munkáját is, hiszen a község önkormányzata a pályázati forráson felül további 1 millió forint önerővel járult ahhoz hozzá, hogy megfelelő alapok készüljenek a stációházak alá. Bízom benne, hogy ennek köszönhetően hosszú időn keresztül állnak még itt.  Azt gondolom, ismét büszkék lehetünk az elért eredményekre – vélekedett Dávid Tímea. 

– Ma, amikor az egész világon a legüldözöttebb vallás a katolikus, mindent el kell követnünk azért, hogy tanításai, szimbólumai megújuljanak, megmaradjanak. Hatalmas felelősséget ró ez a helyi közösségek lelkipásztoraira is, így az önök új, a nagyböjt 5. vasárnapján beiktatott új plébánosára, Bartha Zsolt atyára is – mondta Zsikó Zoltán köszöntőjében.

A Tolna Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke kifejtette, Magyarország Kormánya és a Tolna Vármegyei Önkormányzat támogatja ezeket a törekvéseket, és ennek ékes bizonyítéka a ma átadott, felújított Kálvária is. Az időpont is szimbolikus, hiszen a jövő héten, április 7-én, nagypénteken az egyházi év legcsendesebb napján emlékezünk Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről. 

– Szomorú és felemelő is egyben, s talán ezért is él élénken bennem az emlék, amikor bukovinai székely nagymamámmal először vettem részt keresztútjáráson. A felújított Kálvária a keresztút, segít megértenünk a történelem drámáját, és biztosítja a hívőket arról, hogy nem a halálé az utolsó szó, hogy nagypénteket követi a feltámadás, a jó, a szeretet győzedelmeskedik a gonosz, a gyűlölet felett – fogalmazta meg Zsikó Zoltán. 

– Jelen beruházást is figyelembe véve 105 millió forint érkezett Aparhantra 2019-től a MFP-on keresztül, amely az önkormányzat vezetőinek, dolgozóinak és a helyi közösség valamennyi tagjának érdeme, sikere – hangsúlyozta Potápi Árpád János. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a dombóvári térség országgyűlési képviselője emlékeztetett: az apari Kálvária mellett a hanti is megújult. Utóbbi teljes egészében a helyiek összefogásának és munkájának köszönhetően. A két Kálvária felújítása jelentős eredmény és nagy jelentőséggel bír, különösen húsvét közeledtével. 

A megújult apari Kálváriát Bartha Zsolt plébános áldotta meg. A program sikeréhez a helyi kórus énekkel, Ritter Hanna pedig szavalatával járult hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában