Harctér

2023.05.28. 15:40

Katonák lepték el a bonyhádi vásárteret

Katonai táborrá, sőt, volt, hogy harctérré változott egy kis időre a bonyhádi vásártér, ugyanis ezen a hétvégén rendezték a Lánglovagok és Katonai Hagyományőrzők Nemzetközi Találkozóját.

Hanol Erzsébet

A találkozó résztvevői veterán katonai járművekkel és tűzoltóautókkal gurultak végig Bonyhádon.

Fotó: Makovics Kornél

Győrfi Attila – aki Miklós Rolanddal a nagy múltra visszatekintő program egyik szervezője – elmondta, hogy a péntek még leginkább a ráhangolódásról, a táborépítésről szólt, este pedig helyi zenekarok, az Átok, a Four to four és a Neon verebek adtak koncertet.

A rendezvényen évről évre megelevenítik a Kárpát-medence katonai hagyományait a X. századtól kezdve napjainkig. De más nemzetek is megjelennek, az I. és II. világháborús katonai táborok között volt például a magyar mellett amerikai, német, olasz és orosz is. A szombati programot városi felvonulás nyitotta.

A találkozó résztvevői veterán katonai járművekkel és tűzoltóautókkal gurultak végig Bonyhádon. A rendezvény helyszínén sok más programmal is várták az érdeklődőket. Többek között kutyás bemutatót tartott a NAV, egy Napóleon kori hadi ütközet során pedig az 1800-as évek első évtizedeiben használt fegyvereket és harci kultúrát lehetett megismerni.

Hazánkban most először buhurt harcot is rendeztek, ami egy modern harci sport a középkorra jellemző fegyverekkel. A találkozón 25 tűzoltóegyesület képviseltette magát, köztük a nagymányoki, amelynek tagjai tűzoltási bemutatót tartottak.

Győrfi Attila kiemelte, hogy az ingyenes rendezvény egyben gyereknapi program is, így számtalan érdekességgel készültek a kicsik számára. Volt például szalmavár, kipróbálhattak egy kisméretű tankot és a X. század harcászatát bemutató hagyományőrzők jóvoltából íjászatra, lovagoltatásra is volt lehetőség. Ezen kívül a rendvédelmi szervek munkába is betekintést lehetett nyerni.

A rendezvény ideje alatt minden évben két életfával gyarapodik a vásártér. Az egyiket idén Sántha László, a másikat Sztrehószki Levente emlékére ültették. Jótékonysági futás is kapcsolódott a programhoz, amellyel az Angyal-Hívó Egyesület javára gyűjtöttek. A találkozó résztvevői más módon is segítettek, ugyanis gyerekjátékokkal érkeztek, amelyeket a bonyhádi óvodáknak adnak át.

Több fellépője is volt a programnak, így a Bonyhádi Székely Kör, és Bartók Béla AMI előképzős Völgység tánccsoport. Táncbemutatót tartott a Seniorock, valamint koncertet adott az ABS zenekar és a Tom White Rockabilly Show. A szombatot Hofi disco zárta. Vasárnap a veterán autók kiállításával ért véget a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában