Lukácsháza

2022.05.15. 06:59

Családi nap a Csömötei-kilátónál Lukácsházán

Feltehetőleg a jó idő számlájára írható, hogy a vártnál is többen kilátogattak az Írottkő Natúrparkért Egyesület túrázási lehetőségeket népszerűsítő családi napjára szombaton. A programnak a Csömötei-kilátó környéke adott otthont.

EB

Fotó: © Cseh Gábor

Még csak tízórai idő volt, de a kemencében már sült a langalló, a méretes tepsikben a lángos. Előbbit jó sok szalonnával, utóbbit – igény szerint – tejföllel és sajttal kínálták a lukácsházi asszonyok. A település ezúttal a házigazda szerepébe bújt, és jó vendéglátó módjára étellel, itallal várta a résztvevőket. Kocsis Beatixtól, a közösségi ház vezetőjétől megtudtuk: mintegy 300 adag lángossal, 100 szelet langallóval és 160 adag gulyással készültek. Szólt arról is, örömmel fogadták az Írottkő Natúrparkért Egyesület felkérését, hiszen ez újabb jó lehetőség arra, hogy többen megismerjék a helyet.

 

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület a Magyar Natúrpark Szövetség az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Nonprofit Kft.-vel együttműködésben, az "Aktívan a Natúrparkokban" rendezvénysorozat részeként szervezte meg a családi napot. Bakos Márton, az egyesület alelnöke elmondta: a legfőbb cél az volt, hogy a szabad levegőn népszerűsítsék a túrázási lehetőségeket. Kőszegről kerékpáros és gyalogos vezetett túra indult, a helyszínen a csömötei és pösei hegyet bejáró túrára lehetett jelentkezni – érdeklődőből pedig még a vártnál is több akadt.

 

 

 

Közben a kilátó környéke is megtelt családokkal. A kézműves sátorban Tar Dorka, Paróczai Dorka és Paróczai Fanni bőrből készített karkötőt. A nagyobbak fonási technikát is megtanulhattak, a kisebbek alkoholos filccel díszítették az ékszereket. Egy paddal odébb pedig Vértes Ildikó mézeskalácsokkal várta az ügyes kezű vállalkozókat: cukormázzal dekorálhatták ki a süteményeket.

 

Nagy standdal készült az Aktív Magyarország mozgalom is. Katáék Kőszegről érkeztek és kitöltöttek itt egy tíz kérdésből álló kvízt – nyereményük egy társasjáték volt. Az érdeklődők kipróbálhattak továbbá milyen az elektromos roller, volt családi jóga, ugrókötél-, illetve lovas-és íjászbemutató is.

Találkoztunk egy Sárvárról érkező párral, ők kétéves kisfiúkat hozták el a jó időben a szabad levegőre. Elárulták: szeretnek kirándulni és a népi játékokat is megmutatták a család legfiatalabb tagjának. Horváth Szabolcs és Nagy Krisztina szintén gyermekeikkel – Emmával és Zsomborral – érkeztek, és többek között a dottón is utaztak. Az ételjegyen pedig lángost kértek, a felnőttek jó tejfelesen. A Lukács-házi Boszorkányok egyik asszonya szerint anélkül egyébként se az igazi. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában