Visszaesett a kínálat

2022.05.25. 07:00

Átrendeződni látszik az albérletek piaca - Nehéz helyzetben vannak akik bérleményben gondolkodnak

A korábbi évekhez képest nehezebb helyzetben lesznek a most érettségiző és szeptembertől a felsőoktatásba tartó vagy munkába álló diákok, akik albérletben gondolkodnak – derül ki az ingatlan.com friss összeállításából. Szombathelyen átlagosan 120 ezer forintba kerül a bérleti díj havonta.

Vas Népe

Forrás: Pixabay

Jelentős drágulás tapasztalható az országos albérletpiacon. Egyrészt visszaesett a kínálat, idén májusban alig több mint 10 ezer kiadó lakásból lehetett válogatni, ez 49 százalékos csökkenésnek felel meg egy év alatt. Befolyásolja a folyamatot az is, hogy az albérletpiacon elérhető hozam hét év alatt szinte a felére csökkent. A lakáspiaci boom kezdetén, 2015 tavaszán lakáskiadásból elérhető hozam a megyeszékhelyeken meghaladta a 9 százalékot, ez a szám most átlagosan 5,22 százalék. Az ingatlanportál elemzésében azt írja, Budapesten május közepén már 175 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami jelentős, 35 százalékos emelkedést jelent egy év alatt. A nyugat-magyarországi megyeszékhelyeket 120–135 ezer forintos, a kelet-magyarországiakat pedig 100–120 ezer forintos átlagos havi bérleti díj jellemezte.

vas0525_3

Szombathely azon kevés városok egyike, ahol a tavalyihoz képest nem, vagy csak kis mértékben változtak a bérleti díjak. A vasi megyeszékhelyen átlagosan 120 ezer forintot kérnek egy lakásért havonta, ugyanannyit, mint a jelentős drágulás után most már Egerben vagy Szegeden. Ennél csak a fővárosban, Székesfehérváron, Tatabányán, Veszprémben és Győrben magasabbak az árak. Balogh László elemző úgy látja, a kamatemelkedés miatt egyre többen döntenek úgy, elhalasztják a lakásvásárlást, és az átmeneti időszakban ingatlant bérelnek. A szakember azonban azt tanácsolja, ha valaki hitelképes, érdemes inkább lépnie. – A látszólag magasabb hitelkamatok miatt most drágább lakáshiteleket olcsóbb konstrukciókkal ki lehet majd váltani, ha visszatérnek az alacsonyabb kamatszintek. Ha viszont nem térnek viszsza, akkor az albérletek egyre magasabb díja még nehezebbé teszi az önrész összegyűjtését és az elindulást a saját tulajdonú ingatlan irányába – magyarázta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!