Hőség

2022.06.29. 14:09

Szombathelyi Fő tér: mintha maximumra tekert radiátoron sétálnánk - videó, szavazás

Szerdán a déli órákban tettünk egy kört a szombathelyi Fő téren kezünkben egy infra hőmérővel, és lemértük az elénk kerülő dolgok felületének hőmérsékletét a nyári kánikulában.

Horváth Balázs

Forrás: Horváth Balázs

Nézzék meg videónkat és szavazzanak, hogy hol sétálnának ilyenkor. Az biztosan kiderült, hogy óriási különbség van a napos és az árnyékos rész között, és nem véletlenül menekül minden gyalogos a térkővel burkolt Fő téren a kevés árnyékos területre. 

Az árnyékos részen 35 fokos levegő hőmérséklet mellett 30 fok körüli burkolat hőmérsékletet mértünk.

 míg a napos részen egy kivétellel 55 fok körülieket. Na és hogy mi volt az az egy kivétel? A fűvel borított rész, ahol bár tűző nap érte, mégis 26 fok körül maradt a felületi hőmérséklet.

Természetesen ezek nem azok az értékek, amiket az ember érez amikor sétál, viszont nagyon nem mindegy, hogy a Nap melegítő hatása mellett a térkő felől is 55 fokot kapunk-e, ami olyan, mintha egy maximumra tekert fűtőtesten sétálnánk, vagy pedig eleve árnyékban vagyunk, és a 30 fokos térkő is hűt a 35 fokos levegőben.

Hol sétál szívesen?

A végére pedig egy kis bónusz: A parkolóban tűző napon hagyott fekete autó karosszériája közel 72 fokosra melegedett fel 10 perc alatt, míg a műszerfal szinte hihetetlen, de 75 fokos lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!