kiállítás is nyílt

2022.06.30. 19:13

Harminc éve gördült le a gyártósorról az első ikonikus autó Szentgotthárdon - fotók

Kiállítás nyílt a színház aulájában a szentgotthárdi motorgyár harmincéves történetéből.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

A szentgotthárdi motorgyár idén ünnepli a termelés beindításának harmincadik évfordulóját. A város és a régió egyik meghatározó ipari létesítményében 1992-ben gördült le az első Magyarországon gyártott Opel Astra és ugyanabban az évben kezdték meg a motorok gyártását is.

A harmincéves évfordulóra kiállítás nyitottak a szentgotthárdi színház aulájában, ahol tablók, fotók és újságok idézik a múltat. A kiállítás legnagyobb attrakciója a színházépület előtt álló első szériás Astrák egyike, amelyet a gyár jelenlegi dolgozói újítottak fel a jeles alkalomra. 

- Ez egy ikonikus autó amely a magyarországi modern autógyártás kezdetét is jelképezi, ebből az autóból nagyon sok futott egykor Szentgotthárd utcáin - mondta a megnyitón Mesics Olívia gyárigazgató, aki kitért arra is, hogy az elmúlt harminc év alatt tulajdonosok, vezetők jöttek-mentek, egy dolog viszont stabilan létezik, az pedig maga a gyár. - Eseményekben gazdag három évtized áll mögöttünk, ezt a fotók, tablók, újsággyűjtemények segítségével is jól nyomon lehet követni, és ami a legfontosabb: a képek mögött emberi kapcsolatok vannak, éppen ezért tudatosan egy családias megnyitóra készültünk - zárta szavait a vezető, majd Bauer Károly, Szentgotthárd egykori polgármestere és Huszár Gábor jelenlegi városvezető köszöntötte a szépszámú közönséget. Mindketten kiemelték, hogy a város együtt lélegzik a gyárral. A világvállalat Szentgotthárdra kerülése nem akármilyen infrastrukturális fejlesztési lehetőségeket hozott a városnak, nem is beszélve arról, hogy a gyár a település adóbevételének jelentős részét adja a kezdetektől a mai napig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában