Kiállítás

2022.07.02. 17:26

Tárlatot nyitott a jáki művésztelep a település mai értéknapján - fotók, videó

Az V. Jáki Művésztelep tárlata az Ady Endre Művelődési Házban nyílt meg Dr. Tóth Ernő polgármester bevezetőjével, aki arról beszél, hogy a művészet nem csak értékeket, hanem kapcsolatokat is teremt; és azt kívánta, hogy ne csak a szép templom miatt jöjjenek ide a vendégek, hanem a barátságok miatt is.

Merklin Tímea

Képünkön: Kevy Albert, Káli István, Dr. Tóth Ernő, Zakó Jenő

Forrás: Merklin Tímea

Kevy Albert, a Vas Megyei Értéktár bizottság elnöke megnyitójában kifejtette: a hétköznapjainkat átszövi a szépség átélése iránti vágy. Mit keresünk az alkotásban? Objektív értékeket? Ég és Föld kapcsolatát? A valóság visszatükröződését? Az egyén vízióinak véletlenszerű találkozásait? Lehet-e köztünk közös kapocs a szép? A szép arra hív bennünket, hogy tiszteletteljes csodálattal szemléljük a világot. Egy kicsit olyan ez, mint a szerelem: ha valaki szemügyre veszi a társa szépségét, kilép önmagából, és a másik megismerésére vágyik; szinte arra hívja fel a másikat, hogy érzéki módon ragyogjon vissza rá. Ez a kölcsönös ragyogás tükröződik vissza az alkotás értő befogadása során. A közösség, az együttes és az egyéni alkotás szintéziseként egy magasabb szintre emelve nyit kaput a széppel való találkozásnak az önismeretnek, a mások munkáival való találkozásnak.

Forrás: Merklin Tímea

Káli István, a jáki művésztelep megálmodója és fő szervezője köszönetet mondott a polgármesternek, hogy itt mindig otthon érezhetik magukat, és bíztatta a közönséget, hogy nyomják le a kilincset, és lépjenek be azon a Kevy Albert által megrajzolt kapun, ahol a szép lakik. Zakó Jenő plébános a mai világ kificamodott ízléséről beszélt, amelyben sokszor szépnek mondanak olyan dolgokat, amelyek nem azok. Amint kibontotta, az igazi szép és jó Istentől jön, fontos értékeket, lelki szépséget adni az embereknek. A művésztelep alkotásai is ezt közvetítik.

Forrás: Merklin Tímea

 

Forrás: Merklin Tímea

A 800 éves Szent György templomban tartott szentmise után bankett volt, ahol V. Németh Zsolt a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő mondott pohárköszöntőt. A művésztelep tárlatán szerzett emóciókat, majd méltatásában kiemelte, hogy a kiállítás műfajilag változatos - az akvarelltől a domborművön át a viseletig. Amint mondta, közös nevező lehet a rend: a régieknek volt egy rend ruhája, táncrendet táncoltak a mulatságokban, rendje van a napnak, az évnek. Baj, ha a rend felborul, ki-ki választhat a rend alapjául valamit, így a kereszténységet is - ez is megjelenik a tárlaton.  A miniszterelnöki biztos hangsúlyozta: hiszünk abban, hogy a klasszikus keresztény életmódot, életvezetést meg lehet tartani.

Forrás: Szendi Péter
Forrás: Szendi / Szendi Péter
Forrás: Szendi Péter
Forrás: Szendi Péter

A gencsapáti Vadhajtások együttes táncolt a kultúrpajtában:

Este a 11. Jáki Pálinkaverseny - amelyre 37 tételt neveztek - majdnem öt órán át tartott, a Kánya Duó muzsikált közben. Első lett a 32-es eper-, második a 23-as szilva-, harmadik a 16-os szilvapálinka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában