Ostromnapok

2022.08.07. 17:12

Kétszáztíz hagyományőrző elevenítette meg az 1532-es várostromot Kőszegen

Kőszeg Igazi fesztiválhangulat fogadta a 15. Kőszegi Ostromnapok részt vevőit a hétvégén. Feledhetetlen élményekkel gazdagodtunk.

Fotó: © Unger Tamás

Korábban Kőszegen lakott, most a családjával tért vissza Niki, aki négy gyermekkel nézegetett a vásárban. A fiúk – 8, 9, 10 és 14 évesek – a kardok között válogattak. - Minden évben „kergetjük” a fakardokat, pedig otthon rengeteg van már belőlük - mondta. - Amellett, hogy megnézzük a várostromot, a gyerekek is eljátszák a csatajeleneteket. Pénteken nagyon élvezték a mesetúrát, fogtak törököt is.

Hömpölygött a tömeg a történelmi belváros utcáin, a menyasszonyi ruha és az esküvői öltöny azonban feltűnővé tette Wölfel Vandát és Márkus Andort (is), így megszólítottuk őket. Vanda kőszegi, Andor szegedi, a sors hozta úgy, hogy a nagyszabású esemény napján mondták ki a boldogító igent. Kérdésünkre, milyen érzés friss házasként az ostromnapokon részt venni, úgy válaszoltak: - Nagyon buli! Otthon tartunk egy kerti partit, most onnan szöktünk meg egy kicsit.

 

Veszprémből érkezett Kustos Judit, azt mondta, rendszeres résztvevője a kőszegi fesztiválnak. - Szeretem a történelmet és a város hangulatát, ez együtt pedig magával ragad – felelte érdeklődésünkre.

Az unokákkal sétált a vár irányába Széllné Mesterházi Zsuzsanna és Petkovics Sándorné. – A horvát sátorba igyekszünk vissza, onnan nézzük majd az ostromot. Idén már csak felvonulóként veszünk részt, de éveken át mi is ott harcoltunk a várfalon. A férjem 10-11 éven át jelenítette meg Jurisics Miklóst – osztotta meg velünk büszkén Petkovics Sándorné.

Nem kérdés, a kőszegiek szívüket-lelküket kiteszik azért, hogy mindenki életre szóló élménnyel gazdagodjon. - A megyei rendezvények között talán itt, Kőszegen sikerült a legtöbb hagyományőrzőt összehozni: kétszáztízen játszották újra szombaton a csatajelenetet – tudtuk meg Horváth Gábortól, a Kőszegi Ostromnapok Egyesület elnökétől. - Újításként a hagyományőrzők lovakkal is megjelentek a csatatéren. Amíg a gyalogos katonák nem értek a várfalhoz, addig a lovasok tartottak bemutatót – avatott be a részletekbe.

Hangos ágyúdörrenések, tüzes íjak, puskalövések, kardozások, test-test elleni küzdelmek tették emlékezetessé a várostromot, ahol az 1532-ben zajlott eseményeket elevenítették fel. Ibrahim szerepében Horváth Gábort, míg Jurisicsként Pintér Richárdot láthatta a közönség; a csatajelenet végén jogosan kapott vastapsot valamennyi hagyományőrző.

A Kőszegi Darabontok, a Jurisics Miklós Bandérium, a Nádasdy Ferenc Bandérium, a Batthyány Lovas Bandérium, a gyulaffyak, a kőszegi és soproni íjászok is képviseltették magukat az eseményen. Horváth Gábor megköszönte mindenkinek, aki hozzájárult a fesztivál mgvalósításához, így az önkormányzat és megannyi civil segítségét. Kiemelte, és ezzel sokan egyetérthetünk: - Úgy érezzük, sikerült visszahozni a régi ostromnapos hangulatot. 

Címkék#Ostromnapok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában