Az emlékezés koszorúi és gyertyái

2022.08.12. 18:28

Emléktáblát avattak Szarka Zoltán tiszteletére Szombathelyen - fotók

Emléktáblát avattak Szarka Zoltán tiszteletére a Haladás Sportkomplexum Rohonci úti oldalán.

Sütő Dániel

Forrás: Cseh Gábor

Sokan gyűltek össze pénteken délután a Haladás stadionnál, hogy együtt emlékezzenek Szombathely egyetlen olimpiai aranyérmes labdarúgójára, Szarka Zoltánra, aki épp ezen a napon töltötte volna be 80. életévét. Az olimpiai himnuszt követően Gál László, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület elnöke emlékezett vissza Zoli bácsi sportemberi nagyságára, életútjára, pályafutására és szellemi örökségére. Említést tette arról is, hogy egyesületük eddig 12 emléktáblát állított Vas megyei olimpikonoknak. Szarka Zoltán emléktáblájának létrehozását a Magyar Sportújságíró Szövetség Nagy Béla-programja támogatta. Nem ez az első olyan tábla, amely Zoli bácsi emlékét őrzi, hiszen egyik legkiválóbb tanítványa, Király Gábor már állított egyet a sportikon tiszteletére újperinti sportcentrumában.  

– Szombathelyi születésüként mindig figyelemmel kísérem szeretett városomban történő eseményeket, különösen, ha sporteseményről szól – ezt már

Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője mondta. – Szarka Zoltánt mindenki ismerte az országban, nemcsak Vas megyében, Szombathelyen. Pályafutásával, életvitelével kivívta az emberek szeretetét, elismerését – nagyon kevesen érik el ezt. Talán csak a volt játékostársak tudják megmondani, hogy mennyi mérkőzés volt, amit Zoli bácsi védéseinek köszönhetően nyertek meg vagy mentettek döntetlenre. A legendás hálóőr pályafutása példaként szolgálhat a fiatalok előtt, nem véletlenül tudott még 50 évesen a kapuban állni. Kapusedzői tevékenysége jól látszott az utódok teljesítményén, elég, ha csak Király Gáborra gondolunk, válogatottsági rekorderünkre.  

Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Sportújságírók Szövetségének képviselője kiemelte, Szarka Zoltán volt az egyik legszerényebb olimpiai bajnokunk, aki pusztán a megjelenésével tiszteletet érdemelt.

 

Király Gábor visszaemlékezett arra a napra, amikor először lépett be a Haladás öltözőjébe, majd arra is pontosan emlékezett, amikor 21 évesen távozott az egyesülettől. Zoli bácsival azonban sosem szakadt meg a kapcsolata.

– Nemcsak edző volt, hanem nevelő is – fogalmazott elcsukló hangon Király Gábor. – Mindannyian, akik most az utánpótlásban dolgozunk, neki köszönhetjük a szakmánkat, ő vitt bennünket végig azon az úton, aminek eredményeként olyan sikereket értünk el, amelyekre úgy hiszem méltán büszkék lehetünk. A legendák mindig megmaradnak és velünk lesznek, kötelességünk emlékük ápolása és átörökítése – emelte ki a Haladás legendás hálóőre.

A beszédeket követően Gál László, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület elnöke Szarka Zoltán hozzátartozóival közösen leplezte le az olimpiai bajnok kapus emléktábláját, ami előtt a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit és gyertyáit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában