Jógatábor

2022.08.17. 14:00

Hari Om Vépen: testüket, lelküket és tudatukat hozzák harmóniába - fotók

Kéthetes (kétturnusos) jógatábor helyszíne a mezőgazdasági technikum. Kedden délelőtt meghallgattuk Swamiji Maheshwaranand jógamester szabadtéri előadását, és kérdezhettünk is a Jóga a Mindennapi Életben Rendszer alapítójától.

Tóth Kata

Forrás: Unger Tamás

Magyarok, szlovének, horvátok, osztrákok, csehek és szerbek – összesen mintegy kétszázan – töltődnek a két év kihagyás után újra meghirdetett jógatáborban, de van Grúziából, Kanadából és az USA-ból érkezett résztvevőjük is. Kezdők, ősi, eredeti indiai meditációs technikákat tanuló haladók és gyermekek számára is kínálnak tanulási lehetőséget, tudtuk meg Nagy Ervin szervezőtől.

Az indiai jógamester augusztus 21-ig vezeti a tábort: az általa kialakított holisztikus rendszer megfelel az európai kultúrában élők gondolkodásának, életstílusának; egyszerű és könnyen elsajátítható jógatechnikákat tanít, amelyek harmonizálják a szív és az emésztőszervek működését, javítják a közérzetet. Délelőttönként a csoportok közösen letelepednek a fűre az évszázados platánfák alá – ezt tettük mi is –, hogy meghallgassák Swamiji mestert, a nagyra becsült jógik élő utódját. A bő másfél órás alkalmat minden nap ebéd követi, délután a felnőtt csoportoknak meditáció, relaxáció, a gyerekeknek játékos jógagyakorlatok következnek a nagyteremben, a tornateremben és az ebédlő feletti helyiségben, este újabb előadás vár a naphosszat könnyű, szellős sárga jógaszettben közlekedő táborozókra.

Kedd délelőtt a matracon ülve szimbolikus magyarázatokat hallunk Swamijitől a jógatechnikákhoz: az előadás annak az elméletét taglalja, hogy a méh, amelynek a zümmögését az adott gyakorlat utánozza, hogyan él, milyen fajtái vannak. „Szerezzetek mézet, de ne szúrjon meg benneteket a méh. Mindehhez sokat kell tanulni” – hangzik el. Indiai énekek, pránájáma-gyakorlás (az életerő légzéssel való felhalmozása és testben való áramlásának irányítása), befejező relaxációként brahmarí zümmögőlégzés – ezeket is megtapasztaljuk.

A világszerte jelen lévő humanitárius szervezet 77 éves lelki vezetője több mint ötven éve járt először Európában, negyven éve Magyarországon. Vépről azt mondja, áldott hely, ahol mindig szívélyes fogadtatásban részesült. – Szervezetünk az egész világon a békéért emeli fel a szavát, humanitárius projektekben veszünk részt, amelyek támogatják az egészséget, a békét, a környezet és az élőlények védelmét, a vallások, a kultúrák és nemzetek szabadságát és az egymás iránti toleranciát – mondja Swamiji mester, aki meggyőződéssel jelenti ki, hogy a környezet és az élet védelmében egyáltalán nem szabadna tovább ipari állattartást folytatni. Fontos céljuk a vegetáriánus táplálkozás terjesztése is. Mint mondja, a jóga gyakorlásának számos jótékony hatását élvezhetjük, hozzásegít ahhoz, hogy testünket, lelkünket és a tudatunkat harmóniába hozzuk, ezáltal belső önvalónk boldog legyen.

– Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy egyenlőek vagyunk. Összhangban kell élnünk önmagunkkal és a környezetünkkel, szeretnünk és védelmeznünk az összes élőlényt és megvalósítanunk Istent – a Mester küldetésének érzi, hogy ehhez hozzásegítse embertársait is. És hangsúlyozza: ha a családok együtt maradnak, férj és feleség hűségesek egymáshoz, az egész világunk szebb és békésebb lesz. A jógás indiai köszöntéssel intünk búcsút: Hari Om. Isten az igazság, Isten a boldogság, Isten létezik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában