Körkép

2022.09.26. 17:30

Felmérik a barnaszén igényeket - A Vas megyében lakosság egy részénél még működnek vegyestüzelésű kazánok, kályhák

Az önkormányzatok felmérik a lakosság barnakőszén igényét a Belügyminisztérium kérésére, szeptember 26-ig kell jelezni a hivatalok részére a kért mennyiséget.

Merklin Tímea

Horváth Máté barnakőszénnel fűti a házát Lócson

Fotó: Unger Tamás

A megkeresésben foglaltak szerint a kialakult gazdasági helyzet, energiakrízis nagy erőfeszítést kíván meg mindenkitől, ugyanakkor a pénzügyi lehetőségekhez igazodva a kormány célja továbbra is az, hogy biztosítható legyen a lakosság téli fűtéséhez szükséges tüzelőanyag. Az önkormányzatoknak a 26-ig begyűjtött települési szintű adatokat szeptember 30-ig kell továbbítani a minisztérium felé. A felmérés településmérettől független, a szétosztás módjáról egyelőre nincsen szó, csak a felhasználási szándékot kell jelezni, háztartásonként egy ember igényelhet. 

Megkérdeztünk egy Vas megyei kistelepülési vezetőt a témáról. Hajós Attilától, Bő polgármesterétől megtudtuk: a minisztérium az intézményi és a lakossági barnakőszén igényekre is rákérdez. Olyan önkormányzati intézmény már sem Bőben, sem a közös önkormányzati hivatalhoz tartozó kilenc társtelepülésen nincsen, ahol barnaszénnel lehetne fűteni, de becslése szerint a lakosság felénél még megvannak a vegyestüzelésű kazánok, cserépkályhák. Bő 730 lakosa esetében ez több százat is jelenthet. A polgármester azt is elmondta, hogy az emberek többsége, főleg az idősebbek úgy rendezkedtek be, hogy ha be is vezették a gázt, megőrizték a régi fűtésmódot is. Bőben rászorultsági alapon 30-40 családnak szoktak szociális tűzifát adni évente, ennél lényegesen több vegyestüzelésű kazán vagy kályha lehet, ahol felmerülhet az igény a barnakőszénre is. 

Megkérdeztük Csepregen Horváth Antal kazánszakértőt, aki maga is fűt szénnel, hogy mire kell odafigyelni az alkalmazása során.  

- Cseh diónak nevezett barnaszénnel fűtök, aminek hosszabb az égésideje és magasabb a fűtőértéke, mint a fának. A fekete szénnek pedig még magasabb, körülbelül másfél-kétszerese – mondta Horváth Antal, aki már bevásárolt: tizenkétezer forintért vette a barnakőszén mázsáját, amiből két vödörrel használ egy nap, az körülbelül húsz kilogramm.  

A szakértő azt mondta, hogy aki átalakíttatta a cserépkályháját, és gázégőfejet rakatott bele, azt egyszerűen kivetetheti, ha most úgy dönt, hogy mégis fával tüzel. Szénnel rakni nem szerencsés, mert túl nagy a hősokk, a fugáknak is bírni kell. A cserépkályhákat 8-10 évente újra kell rakatni, fugáztatni, csak ha megfelelő állapotban van, akkor lehet szénnel is fűteni.  

Ha egy vegyestüzelésű kazán esetleg hosszabb ideig üzemen kívül volt, ellenőrizni kell, hogy nem szivárog-e. Rá kell nyitni a rendszerre, ilyenkor megnő benne a nyomás, ha nem szivárog, akkor használható, ha igen, akkor csereérett.  Ellenőrizni kell a kéményét is, hogy van-e huzata. Horváth Antal javaslata: gyújtsunk meg egy újságpapírt az ajtajánál, és nézzük meg, hogy a kémény behúzza-e a füstöt. Ha a füst visszajön, kéményseprőt kell hívni, vagy ha van otthon megfelelő kefe, ki kell tisztítani, előfordulhat, hogy madár pottyant bele vagy egyéb szemét, még a pókháló is gondot okozhat.  

 Horváth Antal mindenre felkészült: van klímája, gázkazánja és vegyestüzelésű kazánja is; a jelenlegi átmeneti időszakban az első kettőt használja, ha bejön a nagy hideg télen, akkor rendszerint a vegyestüzelésű kazánnal fűt.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!