Ősi mesterség

2022.10.05. 20:00

Apátistvánfalván őrzik a fazekasság százéves hagyományát - fotók

Az Apátistvánfalvi Kéttannyelvű Általános Iskola tanulói mentorukkal, Stefan Zelkoval fazekaskodtak tegnap délután, hogy ilyen módon is megőrizzék a rábavidéki fazekasmester, Doncsecz Károly által gyakorolt mesterség százéves hagyományát. A Fazekasság nemzedékről nemzedékre című rendezvény az Európai Kulturális Örökség Napjai keretében, a Szlovén Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal együttműködve valósult meg.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

A gyakorlati foglalkozással egybekötött programon Holecz Lajosné, az Apátistvánfalvi Kéttannyelvű Általános Iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a fazekastábort és szakkört az iskola korábbi vezetője, Kovács László indította útjára. A két program ma is része az iskolai életnek, az idén már tizenhetedik alkalommal szervezték meg a nyári fazekastábort, amelynek szakmai vezetője Stefan Zelko volt. - A gyerekek megismerkedhettek az agyaggal, fejlődött finommotorikus képességük, kiélhették kreativitásukat, emellett egy hétig benne élhettek a fazekasságban, ebben az ősi mesterségben, amelynek tovább örökítését fontos feladatunknak tartjuk - mondta Holecz Lajosné. 

Metka Lajnscek, a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulja kiemelte, hogy a Rábavidék harmadik alkalommal vesz részt a Szlovén Kulturális Örökségvédelmi Hivatal projektjében. - Mozgalmas napokon vagyunk túl, a múlt héten kétnapos szimpóziumot tartottunk a rönkhúzásról, majd papírvirág-készítő workshopot hirdettünk. Most a fazekasmesterség van a fókuszban, és hamarosan jön a Szellemek útja című programunk is, amely a népi hiedelemvilágot mutatja be. A sokszínűség is mutatja és bizonyítja, hogy élnek a hagyományok a Rábavidéken - mondta a főkonzul. 

 

Natasa Gorenc, a Szlovén Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa arról beszélt, hogy az Európai Kulturális Örökség Napjainak idei szlogenje a fenntarthatóságot hirdeti. Ebben az évben ötven ország kapcsolódott be a projektbe, több ezer helyszínen szerveztek eseményeket, ezúttal Apátistvánfalván is. -A kulturális örökség a családból, a közösségből származik, helyi eredetű, így helyben tudnak a legtöbbet tenni azért, hogy a kultúra megmaradjon, és vele együtt a szlovén nyelv is - tette hozzá.  

A köszöntők után az idei fazekastáborról készült kisfilmet vetítették le, majd kézműves foglalkozás következett Stefan Zelko és Karel Salamon fazekasok vezetésével. A műhelymunkába a gyerekek mellett Metka Lajnscek főkonzul, valamint az örökségvédelmi hivatal két szakembere, Natasa Gorenc és Milena Antonic is bekapcsolódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában