Nemzeti gyásznap

2022.10.06. 12:32

Főhajtás: így emlékezett Vas megye október 6-án az aradi vértanúkra - fotók, frissítve

Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Szombathely

Szombathelyen a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban szentmise után az aradi vértanúk emlékfalánál folytatódott a városi emlékezés. Az intézmény diákjainak megható műsorát dr. László Győző alpolgármester szónoklata követte. A városvezető a tizenhárom aradi vértanú halálának jelentőségéről, az akkor történtek máig ható üzenetéről és a nemzeti gyászról is beszélt. - Október 6. a hazaszeretetről is szól, tanít és nevel minket - fogalmazott. - Olyan hősök tisztelete, akik megértették a kor feladatát és vállalták is azt - tette hozzá. Az aradi vértanúk emlékfalánál koszorúzással zárult a rendezvény.

A város és a megye vezetői október 6-án a hagyományok szerint a szombathelyi Batthyány-szobornál kezdték a megemlékezést. Csütörtökön délelőtt megkoszorúzták az első felelős magyar miniszterelnök, gróf Batthyány Lajos szobrát a belvárosban. 

 

Rátót

Az Aradi vértanúk parkjában Domiterné Molnár Annamária mondott emlékező beszédet, kiemelve, hogy a park fáit Deák Ferenc ültette. A haza bölcse nem véletlenül választotta a tölgyfát, ezt az erős, hosszú életű, túlélő fát - mondta. Vámos Zoltán főispán, a Vas Megyei Kormányhivatal vezetője is Deák Ferencet idézte, aki a fákkal jelet hagyott a jelennek, és üzent a múltból a jövőnek. Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök megáldotta a Széll család felújított síremlékét, majd koszorúzás következett. Rátóti édesanyák gyermekeikkel egyenként vonultak a tizenhárom síremlékhez, majd elöljárók, civil szervezetek képviselő helyzeték el az emlékezés koszorúit. A megemlékezésen jelen volt V. Németh Zsolt, az térség országgyűlési képviselője is. Fellépett a Boglya zenekar, a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes és a Szent Gotthárd Általános Iskola tanulói. 

 

 

Körmend

Körmenden Az Aradi vértanúk emlékművénél Wágner Dávid, a Faludi Ferenc Könyvtár intézményegység-vezetője mondott emlékező beszédet.
-Az aradi tizenhármak a végsőkig kitartottak elveik mellett, hősiesen küzdöttek a szabadságért és a nemzet függetlenségért, végül vállalták a mártíromságot. Életük, szabadság iránti szeretetük példaértékű minden magyar ember számára - fogalmazott. A megemlékezésen a Somogyi Béla Tagiskola diákjai szerepeltek, közreműködött a Batthyány Lovasbandérium, a Városi Vegyeskar és a Városi Fúvószenekar. 

Ikervár

A kerekasztal beszélgetés után a megemlékezést az ikervári Batthyány Lajos emlékműnél tartották, amely az első egész alakos szobor az országban. Az emlékező eseményen fellépett a Geminum Castellum Énekegyüttes. Dr. Fónagy Zoltán történész arról beszélt, hogy a forradalom és a vértanúk halála nem volt hiábavaló. -Nem csak az aradiakra kell emlékeznünk, hanem arra a több száz másik elöljáróra, akiket börtönbe vetettek 1849 után, vagy éppen arra a több ezer honvédre, akiket besoroztak a cári seregbe. Ne csak csodáljuk őket, hanem tanuljunk tőlük, és őrizzük emléküket - mondta. Koszorúzással zárták az eseményt.

 

Kőszeg

Kőszegen a Jurisics-vár Lovagtermében Egyed Bernadett Rita nővér, az Árpád-házi iskola igazgatója volt az ünnepi szónok. A 13 férfi, katona utolsó éjszakáját idézte fel, majd azt mondta a tábornokokról és ezredesekről: bátorítanak még most is, 173 év távlatából. Hűek maradtak a vállalt ügyhöz, bennünket is erősítenek, hogy legyünk kitartóak, hűségesek a mindennapokban a saját helyünkön és családunkban, az egyszerű helyzetekben, a látszólag kis dolgokban. „Nekünk vajon mit hoz majd az utolsó éjszaka? Hagyunk-e nyomot magunk után, mint ez a 13 tábornok és ezredes a magyar Golgotán?” – kérdezte meg végül. Közreműködtek az Árpád-házi iskola 7. osztályos diákjai. 

 

Sárvár

Az aradi vértanúk kivégzésének 173. évfordulójáról emlékeztek meg Sárváron is, csütörtökön délután. Az ünnepséget idén először, a közelmúltban átadott Batthyány-szobornál tartották meg.  Dr. Máhr Tivadar, a város alpolgármestere ünnepi beszédében elmondta, hogy ugyan minden évben megemlékezünk a magyar forradalmak áldozatairól, Sárváron különösen gróf Batthyány Lajosról, Sárvár és Celldömölk első választott képviselőjéről, az emlékezés a puszta tények felsorolásánál többet jelent. A legtöbben meggyőződésből vesznek részt a megemlékezéseken, ugyanis azok értelmi és érzelmi kapcsot jelentek számukra.

 

Beszédét követően megemlékező műsort adtak a Szent László Katolikus Általános Iskola tanárai és diákjai, majd a hajdani miniszterelnök szobrának megkoszorúzása következett. Az emlékezés jelképét Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője, majd Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke helyezte el elsőként a mementónál. Őket követően a sárvári önkormányzat, a pártok, a Mosoly Asztaltársaság, a Nádasdy Kulturális Központ, a Sárvár és Vidéke Ipartestület, a Szent László Katolikus Iskola, valamint a Vitézi Rend Vas-Zala Megyei Törzskapitánysága képviselői koszorúzták meg a szobrot. 

Fotós: Cseh Gábor

 

Celldömölk

Az aradi vértanúkra emlékeztek csütörtökön délután Celldömölkön is. A kolostor falán elhelyezett, az első magyar miniszterelnök, gróf Batthyány Lajos és a szabadságharcos hősök tiszteletére emelt emléktábláknál Tulok Gabriella mondott ünnepi beszédet. A Kemenes Vulkán Park igazgatója felidézte a 173 évvel ezelőtt történt eseményeket, méltatta a hősök bátorságát, bajtársiasságát, áldozatát.  

Forrás: VN

Műsort adtak a város oktatási intézményeinek diákjai, majd Celldömölk Város Önkormányzata képviseletében Fehér László polgármester, Hencz Kornél alpolgármester és Szücs Andrea aljegyző helyezték el az emlékezés koszorúit. 

Vép

Vépen Lenner Éva tanárnő rendezte az általános iskolások idei megemlékező műsorát, amely zenei és prózai betéteken keresztül mutatta be az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeit és az Aradon kivégzett hősöket. Elhangzottak a 13 magyar honvédtiszt kivégzés előtti drámai utolsó mondatai, a 4.a osztályosok elmondták Juhász Gyula Vértanúink című versét és Tóth Kálmán Mikor az akasztófákat faragták című költeményét is. Nemzeti gyásznapunkon a gyerekek egyenként is közelebb hozták a honvédtisztek alakját, akiket a hóhér 173 éve sorban szólított. A templomkertben a kopjafánál koszorúzással folytatódott az ünnepség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában