Belül omlós, kívül márványos

2022.12.05. 20:00

Szombathelyi tanműhelyben megtudtuk, hogyan készül a klasszikus bejgli - fotók

Édes illatok szállnak a levegőben a Hevesi iskola tanműhelyében hétfőn reggel: ezekben a hetekben az ünnep klasszikus aprósüteményeit, bejglit és mézeskalácsot is készítenek a diákok. Néhány jótanácsot is kaptunk ottjártunkkor.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Unger Tamás

Margarin helyett a tésztája vajból készül, és legalább fele arányban tölteléket tartalmaz – ezek a bejgli legfontosabb ismérvei. – A tekercs is lehet finom, de az már nem a klasszikus, élelmiszerkönyvben leírt forma – mondja Poncsák Péter oktató, aki mindenkit arra bíztat, süsse meg otthon a karácsony jelképes süteményét(kalácsát). Aki pedig mégis vásárol, vegye figyelembe: az elszabadult alapanyagárak mellett az olcsó termék gyanús lehet.  

Már hétfő reggel nagy a sürgés-forgás a Kisalföldi AszC Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum tanműhelyében, a diákok hetente két napot gyakorlaton töltenek. Vannak, akik most éppen az islert mártják csokiba, mások a tojássárgáját kenik a tésztára, vagy a tejszínhab réteget igazgatják a süteményen. Miközben Poncsák Péter felszeleteli a diós bejglit, elmondja: a többi kelttésztával ellentétben a bejglié hűvös tészta, azaz az élesztőt nem futtatjuk fel tejben, csak morzsoljuk. 

Ha minden hozzávalót összegyúrtunk, nyújtás előtt pihentessük félórát a hűtőben, addig éppen elkészül a töltelék: a diót és a mákot forró cukorsziruppal forrázzuk el. Itt nyugodtan hagyatkozzunk az érzéseinkre, tapasztalatainkra: ha túl kemény, száraz lesz a bejglink, a lágy töltelék miatt azonban megrepedhet a tészta. Fontos az is, a felületét előbb tojássárgájával kenjük meg, majd szárítsuk meg huzatban, kinti hidegben. Ha már nem ragad, további háromnegyed-egy órát kelesztjük szobahőmérsékleten és csak sütés előtt kenjük meg tojásfehérjével – így lesz a belseje omlós, külseje márványos. Poncsák Péter a kezdő háziasszonyoknak azt tanácsolja: használjanak kész gesztenyemasszát, azzal kevesebb a rizikó.  

Pusztai Karolin szakoktató aztán a mézeskalács rejtelmeibe kalauzol: egy kilogramm liszthez fél kiló mézből készül előmelegített alap vajjal és cukorral. A tésztát akár egy napig is pihentethetjük a hűtőben, amire nagyon kényes, az a sütés. úgy tapasztalja, a légkeverést egyáltalán nem kedveli ez a fajta tészta, de egyébként is hamar kiszárad. Az öt millimét vékonyra nyújtott tésztát 8-10 percnél ne süssük tovább. Díszíteni csak kihűlés után szabad – ehhez házilag is készíthetünk írókát. A tojás méretétől függően 15-20 dekagramm szitált porcukorral addig verjük fel a fehérjét, amíg a keverő mintát nem hagy benne, majd tegyünk hozzá egy kanál ecetet. Szükség esetén aztán hígítható is – a továbbiaknak csak a képzeletünk szab határt.  

A Kisalföldi AszC Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum tanműhelyébe már javában beköltözött az ünnepi hangulat. A bejgli a sok zsiradék miatt nem szárad ki, karácsony előtt néhány nappal már otthon is bátran elkészíthető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában