Új kezdetet

2022.12.08. 17:00

Madárbarát tanösvény és időszaki kiállítás – Véget ért a Chernel-emlékév Kőszegen - fotók

Véget ért a Chernel-emlékév – csütörtökön madárbarát tanösvényt avattak a Hunyadi Parkban, a könyvtárban pedig Chernel 100 és 200 címmel időszaki kiállítás nyílt.

Tóth Kata

Fotó: © Cseh Gábor

Az önkormányzat a Kőszegi Városi Múzeum, Levéltár és Könyvtárral, a Kőszegi Polgári Kaszinóval és az Írottkő Natúrparkért Egyesülettel karöltve zárásként két programot időzített csütörtökre.

Elsőként az egyesület kezdeményezésére a Hunyadi Parkban a Magyar Madártani Egyesület által rendszeresített madárbarát tanösvényt adtak át, melyet Illés Péter, az egyesület és a Magyar Madártani Egyesület Vas Megyei Csoportja alelnöke mutatott be.

– A millennium évében kezdte létrehozni kertjét Chernel István fák, bokrok telepítésével. Úgy rendezte a növényzetet, hogy otthont és táplálékot adjon a madaraknak. Ebből lett a Chernel-kert. A most létesült madárbarát tanösvény is kezdetet jelent, ez a városi természetvédelem egy eleme – mutatott rá. 

Nagyméretű, színes táblán láthatunk harminc madárfajt, távolabb békavár, denevérodú, etetők, köztük egy dúcetető láthatók, mellette a Magyar Madártani Egyesület tábla tájékoztat az odútípusokról és arról, hogyan lehet fejleszteni a kertet. Merthogy – amint Illés Péter felhívta a figyelmet – a bemutatást, oktatást, nevelést szolgáló létesítmény bővíthető: a gyerekek madárodúkat helyezhetnek el a fákon. Az óvodásokat, az általános és a középiskolásokat is várja a kert, a madárbarát tanösvény, amely – amint Básthy Béla polgármester megjegyezte – összeköti majd mindazokat, akik egész évben együttműködtek, hogy megvalósulhasson.

A Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár szervezésében a Chernel Kálmánról elnevezett városi könyvtárban a Chernel családról szóló időszaki tárlatot – benne a tárgyi hagyaték darabjaival, könyvekkel, dokumentumokkal, életrajzokkal és arcképekkel – dr. Bariska István nyugalmazott főlevéltáros, Kőszeg díszpolgára nyitotta meg. A Chernelekről azt mondta, beékelődtek a város történetébe. Révész József igazgató a tárlatról beszélt és az emlékév tapasztalatait foglalta össze. Básthy Béla polgármester megköszönte az emlékévben közreműködők munkáját – 19 esemény valósult meg –, és arra biztatott: lezárás helyett folytassák az emlékezést. A Kőszegi Vonósok Chernel István zeneműveit adták elő.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában