Beruházás

2023.01.26. 17:30

Épül a komposztáló Bükön - A tervek szerint jövő tavasztól működhet a létesítmény

A napokban kezdődött el a város határában kialakítandó komposztáló kialakítása. A telep várhatóan jövő év elejére készül el, a cél az, hogy a lakossági zöldhulladékot is fogadhassák.

Horváth László

Fotó: © Unger Tamás

A büki önkormányzat a Vas Vármegyei Önkormányzattal közösen sikeresen vett részt az „Élhető települések” című TOP-os pályázaton. Mintegy 600 millió forintnyi forrást nyertek el. A komposztáló megépítése a helyiek életminőségét jelentősen javító beruházás. Az új létesítmény a város szélén, a hulladékudvar mellett épül meg. A fejlesztés összeköltsége a számítások szerint bruttó 235 millió forint. Emellett a programban zöldterület-fejlesztés is szerepel. 

- A komposztáló helyének tereprendezése a napokban kezdődött el – mondta dr. Németh Sándor, Bük polgármestere. – Ezt követi a tervezés, majd reményeink szerint a tényleges építkezésnek még idén, az év végén hozzáfoghatunk. Így jó esetben a telep a 2024 év elején megnyithatja kapuit. 

Megtudtuk, a komposztálóban kezdetben a város közterületein, parkjaiban, füves részein keletkező zöldhulladékot: elszáradt virágokat, lenyírt füvet, faleveleket, ágaprítékot dolgoznak fel. A létesítménybe komplett gyártósor érkezik, az ebben lezajló folyamat végén hasznos tápanyagokban bővelkedő humusz keletkezik. Ezt pedig szintén a közterületeken meglévő virágágyásokba, földekbe dolgozzák be. A városvezetés terve az, hogy a telep beindulása után a helyi lakosságnak is lehetőséget biztosítanak majd, hogy bevihesse a saját zöldhulladékát. Ennek módját azonban még ki kell dolgozni. 

Az „Élhető települések” pályázat másik, a közlekedés biztonságát jelentősen fokozó eleme, hogy Bük és Sajtoskál között, mintegy 1,3 kilométer hosszan kerékpárutat építenek. Mint arról lapunkban beszámoltunk, öt útcsatlakozással, gyalogjárdával, közvilágítással, zökkenőmentes térkővel, bazaltszegéllyel készül el az út, melynek engedélyes és kiviteli terveit a Vas Vármegyei Önkormányzati Hivatal készíttette el. A beruházás várható költsége bruttó 290 millió forint. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában