Ellopták

2023.01.28. 19:05

Gyümölcsfát telepített a város Csepregen, ismeretlenek már el is loptak pár csemetét

A közelmúltban harminc őshonos gyümölcsfát telepítettek a szőlőhegyre vezető út mentén azzal a céllal, hogy amint termőre fordulnak, az arra járók szedhetnek a termésből. A csemetékből már elloptak párat ismeretlenek.

HL

Fotó: vn

– A Zártkerti Program sikeres, 20 milliós pályázatnak köszönhetően újabb fontos, a természetet is védő fejlesztés valósulhat meg városunkban – mondta Horváth Zoltán polgármester részletezve, hogy ebből őshonos gyümölcsfákat is telepítettünk a túraútvonalak mentén több helyen, nagyobb százalékban pedig útépítésre fordítottuk, a Hanga-kaputól a hegyre vezető szakasz aszfaltozására. 

– A fajtákat úgy válogattuk össze, hogy tavasztól őszig termést hozzanak – folytatta a városvezető. – A telepített gyümölcsfák között megtalálható többféle alma, körte, kajszibarack, szilva. A csemeték néhány év múlva teremnek, és az erre járó helyiek, turisták bátran szakíthatnak a gyümölcsből. Az biztos, hogy ezek a termések mindentől mentesek, így egészségesek lesznek.
Horváth Zoltán azonban szomorúan jegyezte meg, hogy amikor ültetés után terepszemlét tartottak, kiderült: négy-öt fát ismeretlenek elloptak. A csemeték pótlása, Horváth Gábor alpolgármester felajánlásának köszönhetően elkezdődött. Így egy meggyet már el is ültettek.

A Zártkerti Program egyik fő törekvése, hogy a magyar gyümölcsfajták ne csak a génbankokban éljenek tovább, hanem szerves részei legyenek a hazai tájnak.

A gyümölcsösök és szőlőhegyek olyan értékei a magyar vidéknek, amelyek közösséget teremthetnek, és jövőt adhatnak a helyieknek. A program másik célja a növényfajták sokféleségének fenntartása, a mezőgazdasági hasznosítást támogató infrastruktúra fejlesztése.

Csepregen a mostani fásítás előtt már volt egy kisebb faültetési akció. Tavaly szeptemberben tartottak egy olyan családi napot, amelynek keretében az elmúlt egy évben született huszonnyolc gyermek tiszteltére bordó szíriai mályvacserjét ültettek el a Malomkertben.

 

Címkék#lopás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában