Éljetek boldogul

2023.02.03. 19:16

Szalagavatót tartott a Szent Györgyi Albert Technikum - fotók, videó

Idén 4. alkalommal tartotta meg szalagavató bálját pénteken a Pécsi Tudományegyetem Szent Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola az Agora Művelődési és Sportházban. Az idei eseményen első alkalommal két párhuzamos osztály 28 egészségügyi és 11 szociális ágazaton végző tanulójára tűzték fel a szalagot.

Óvári Gábor

Simon Bence osztályfőnök Rácz Anna 12.E osztályos tanulónak tűzi fel a szalagot

Fotó: Cseh Gábor

Egészségügyi és szociális területen érettségiznek a tanulók, a sikeres vizsga után pedig 1 év alatt gyakorló ápoló, valamint kisgyermek nevelő-gondozó szakképesítést szerezhetnek a végzős diákok. A szalagavatón beszédet mondott Palotás József, a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Karának szakképzési és továbbképzési igazgatója is, aki ünnepi felszólalásában egy Szent Györgyi Albert idézettel világította meg üzenetét. Mint mondta, az ostobaság a tömeget keresi, míg az értelem egyedül tör utat magának. „Legyen véleményetek, alakítsátok ki a saját utatok és legyetek sikeresek a pályán” – hangsúlyozta.

Némethné Barát Anikó intézményvezető a szalagavatók történetéről szólva kiemelte, hogy az 1830-as években Selmecbányán megrendezett első szalagavató – amit akkor még valetálásnak hívtak - óta az üzenet, de a szokások sem változtak. A valetálás latin kifejezés jelentése, „éljetek boldogul” ma is érvényes. A szalag az iskolához, közösséghez tartozás jelképe, amit aztán az elválás szimbólumaként tűztek fel a diákok szíve fölé. A régi időkben az alsóbb éves diákok fáklyás menettel kísérték el a végzősöket a város kapujáig, ahol szimbolikus fenékbe rúgással búcsúztak el tőlük. A szalagavató hagyományos módon zajlott le, a szalagok feltűzését követően keringő következett, majd az este folyamán egy after party vette kezdetét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában