Kornélia járni tanul

2023.03.24. 10:10

Ötödik születésnapjukat ünnepelték márciusban az egyházasrádóci hármasikrek - fotók

Ötödik születésnapjukat ünnepelték márciusban az egyházasrádóci hármasikrek, két fiú és egy kislány, Kornélia, akinek a fejlődésére újra és újra visszatérünk, mivel agykárosodást szenvedett, de a szülei mindent megtesznek a fejlesztéséért.

Merklin Tímea

Fotó: Csillag Zsuzsanna

Az ikreket családi körben köszöntötték fel, kívánságuk szerint LEGÓ-s tortával, ez az építőjáték most a nagy kedvencük. Kornélia is szívesen pakolgatja, túrja az építőelemekkel teli dobozt, gurítja a fiúk - Marci, Gergő és a tízéves Barni- által épített autókat.

Amint az édesanyjuktól, Pecsicsné Kiss Veronikától megtudtuk, szoros menetrend szerint telnek a hétköznapok.

- Reggel a fiúkat elvisszük óvodába, iskolába, majd útra kelünk Kornéliával, mert minden nap szükséges számára a terápia, ami zömmel Szombathelyen zajlik, de van néhány órája Devecseren és Körmenden is. Ebben a tanévben nagyobb hangsúlyt kap a mozgás mellett a kognitív fejlesztés. Elkezdett logopédus foglalkozni vele, és alternatív kommunikációs megoldásokat is próbálnak vele a gyógypedagógusok. Egyelőre útkeresés folyik ezen a területen, mert nem kristályosodott még ki, hogy melyik az a kommunikációs forma, ami a leghatékonyabban tud működni nála. Természetesen az intenzív terápiákat folytatjuk továbbra is. Minden hónapban beiktatunk egy ilyen hetet. Javarészt a solymári Borsóházban voltunk, de sikerült egy hetet Szombathelyen is megszervezni januárban.

Amióta 2020-ban megismerkedtünk a négygyermekes családdal, a gyerekek szépen felcseperedtek, Kornélia is egyre inkább „nagylány” már bejárja az egész házat - a maga mozgásformáival, kúszva-mászva. Ha a fiúk szobaajtaja zárva van, akkor bekopog, hogy engedjék be. Ő is szeretne jönni-menni, mint a testvérei, sokat gyakorol járókerettel, nagy szabadságot adhatna neki, ha önállóan is lábra állna, járni, szaladni tudna. Most minden bútor mellett feltérdel, és próbálkozik a felállással, de sajnos ez még nem sikerül. Amint az anyukától megtudjuk, ebben nagy hátráltató tényező bal oldalának feszessége és gyengesége.

- Hosszú ideje kutakodtunk, hogy mi nyújthatna erre megoldást, mert sajnos a terápiák számát már bővíteni nem lehet, így is fárasztó Kornéliának, és ahogy növekszik a feszessége is egyre hatványozottabban jelentkezik. Sorstársakkal, terapeutákkal beszélgetve merült fel dr. Igor Nazarov neve, aki Barcelonában végez egy speciális műtétet úgynevezett „szelektív és zárt miotenofasciotomíát” – meséli Pecsicsné Kiss Veronika. - Ez egy invazív beavatkozás, amely a bőr alatt történő bemetszésekkel jár a test problémás területein (ez Kornéliánál bal keze, lába, arca és jobb lábának alsó területe). Az elmúlt nyáron konzultáción jártunk a doktor úrnál, aki megerősített minket abban, hogy ez az eljárás nagyban javítaná Kornélia állapotát, eredményesebbé tenné rehabilitációját.

Az elmúlt hónapokban átbeszélték a műtét lehetőségét Kornélia terapeutáival és orvosaival. Hosszas mérlegelés után jutottak arra a döntésre, hogy a műtét legoptimálisabb időpontja június végén lenne és ekkorra kaptak is időpontot Barcelonában.

Azonban a műtét költségét (4700 euro), és az azt követő intenzív rehabilitációt önerőből nem tudják finanszírozni, ezért gyűjtést indítottak február végén. Sokan meghallották segítségkérésüket, több média megjelenési lehetőséget is kaptak, licitek is indultak Kornélia megsegítésére, így a műtét költségének fele már rendelkezésre áll. Hálás szívvel köszönik mindenkinek, aki támogatja Kornélia útját, és bármilyen módon segíti, hogy a műtét megvalósulhasson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában