A tetemeket begyűjtik

2023.03.26. 11:49

Elpusztult halak a szombathelyi Csónakázó tóban – Utánajártunk, mi történt – fotók, videó

Olvasónk jelzése nyomán vasárnap délelőtt mi is kilátogattunk a szombathelyi Csónakázó tóhoz. A város felőli főhídnál több tucat kis testű elpusztult halat számoltunk össze. Aggodalomra azonban nincs ok - tudatta a szakember.

Horváth László

Fotó: © Unger Tamás

Az elmúlt napokban a futók, a sétálók is észrevehették a haltetemeket. – Aggodalomra semmi ok, tömeges halpusztulás nincs! – szögezte le Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas megyei Szövetségének ügyvezető elnöke. – A tóba nem került szennyezés, sem külső fertőzés. Az elmúlt öt-hat napban nagyobb darabszámban hullott el elsődlegesen ezüstkárász és keszegféle. Az 5-10 dekagrammos egyedekből egyes partszakaszokra kisodorhat a víz több tucatot. Tudjuk, ez nem jó látvány, de mindez természetes jelenségnek számít a tavasszal hirtelen felmelegedő vízben. A halászati őr kollégáink a tetemeket, ahogy észleljük, folyamatosan begyűjtik. Ezt tesszük ma is. A szombathelyi Csónakázó-tó mellett a szövetségünk kezelésébe tartozik még 43 vasi és 6 zalai horgászvíz, így minden nap nem tudunk mindenhol jelen lenni, de igyekszünk kiemelten figyelni az elhullott halak begyűjtésére. 

Puskás Norbert megjegyezte azt is: az idei tél is sajnos nagyon enyhe volt, a legutóbbi telepítésű kistestű, egynyaras vegyes keszegfélék nem kerültek nyugalmi állapotba, folyton mozgásban voltak. Vélhetően a legyengült állatok könnyebben fogékonyabbá váltak a tavaszi betegségekre. A csapadékszegény, enyhe telek minden halfajra rossz hatással vannak és ilyenkor tavasszal megnő a vizekben lévő kórokozók száma. Egyes idősebb tavakban többször tapasztalható halelhullás. A következő tavaszi napokban sajnos még számítani lehet a halpusztulásra.  

- Bízunk benne, hogy a tóban lévő őshonos értékes halállományt a pusztulás nem érinti – tette hozzá az ügyvezető. – Az elmúlt negyedévben a szövetség a Csónakázó-tóba már közel négy tonna halat telepített. A tóban egyébként is rengeteg hal található, amelyből néhány százalékos természetes elhullás is jelentősnek tűnhet így tavasszal. Hasonló probléma esetén valamennyi kollégánk elérhetősége és szövetségünk irodai telefonszáma is nyilvános, honlapunkon is megtalálható. Így indokolt esetben bárki közvetlenül szövetségünket is keresheti, mint a halgazdálkodásra jogosultat, hiszen számunkra is fontos a helyzet mielőbbi megoldása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!