Bérkompenzáció

2023.03.28. 14:00

Több mint félmilliárdos plusz kormányzati forrás Szombathelynek

Csaknem 550 millió forintot kapnak bérkompenzációként Szombathely és térségének települései a kormánytól. Az összeg jelentős része a megyeszékhely költségvetését erősíti.

Tömböly Ágnes

Forrás: VN/archív

Fotó: Cseh Gábor

A minimálbér és a garantált bérminimum, valamint a pedagógusok bérének január 1-jétől történő emeléséhez nyújt pénzügyi segítséget a kormány az önkormányzatok számára, erről márciusban kormányhatározat született – tudtuk meg dr. Hende Csabától, a szombathelyi választókerület országgyűlési képviselőjétől. Az önkormányzatok működéséhez, köznevelési, egyes szociális és gyermekjóléti feladataik ellátásához, az óvodai és az iskolai szociális segítő tevékenységhez is hozzájárulnak. Ezen kívül kulturális kiegészítő támogatást is nyújtanak állami forrásból. A támogatás első részletét március 15-éig folyósították, ekkor az önkormányzatok időarányosan az éves támogatási összeg 28 százalékát kapták meg. Ezt követően pedig minden hónap 15-éig, egyenlő részletekben jutnak ehhez a kormányzati pénzhez a települések – fejtette ki dr. Hende Csaba. Hozzáfűzte: - A kormányrendelet szerint a szombathelyi térség önkormányzatai számára plusztámogatásként összesen 549 millió 268 ezer 28 forint jut a központi büdzséből.

Ismert, a szombathelyi baloldali városvezetés tagjai többször bírálják élesen a kormányt azért, mert szerintük az „kivérezteti az önkormányzatokat”. A mostani kiegészítő támogatás azonban újabb, jelentős pénzügyi segítséget jelenthet a vasi megyeszékhely számára is.  

- Több, mint félmilliárd forinttal, egészen pontosan 506 millió 383 ezer 591 forinttal erősíti a szombathelyi önkormányzat költségvetését a márciusi kormánydöntés – mutatott rá dr. Hende Csaba. Az Országgyűlés alelnöke hozzátette: Torony mintegy 12,6 millió forintot, Sé csaknem 8,5 millió forintot, Nárai 7,2 millió forintot, Felsőcsatár majdnem 4 millió forintot, Balogunyom és Pornóapáti több, mint 3 millió forintot, Vaskeresztes mintegy 2 millió forintot kap a kormányrendelet szerint. A kiegészítő támogatásra Bucsu, Dozmat és Narda önkormányzata is jogosult – tudtuk meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!