Pótlás

2023.03.29. 14:09

Dolmányos varjú volt a bűnös – Besarazott műfészkek várják fecske lakóikat Kőszegen

Hat darab kerámia mű-fecskefészek került fel március közepén a Hősök tornya boltíves kapualjába. Egy dolmányos varjú tette tönkre az eredeti fészkeket – a 22-ből húszat – még tavaly nyáron, azokat pótolták most.

Tóth Kata

Forrás: Ohr Tibor

A dolmányos varjú a szomszéd épület tetejéről figyelte ki a fecskéket tavaly nyáron, június 3-án és 4-én. A fészkeikhez repült, kieszegette a fiókákat, tojásokat – szinte az összes fészket megrongálta. A fajnak sajátossága, hogy kifosztja a kisebb madarak fészkeit. A fecske pedig nem foltoz, így ingataggá váltak a fészkek. Ha a hamarosan visszatérő madarak az alul lyukas fészkekre építenének rá, azok bizonytalanná válnának, könnyen lepotyognának. Ezért volt szükség a mű-fecskefészkekre, amelyeket a városüzemeltető munkatársai fúrtak fel – magyarázta Illés Péter, az a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Chernel István Vas Megyei Helyi Csoportja alelnöke.

Forrás: Ohr Tibor

– A Jurisics térhez hozzátartoznak a fecskék. Minden évben nagyon várjuk, hogy visszatérjenek. Illés Péter javasolt megoldást a problémára, amit az önkormányzat is észlelt: miközben a fecskepelenkákkal védtük a Hősök kapuja alatt áthaladókat, letelepedtek rájuk fészekrabló madarak. Várjuk, hogy birtokba vegyék a mű fészkeket a fecskék. Most a fecskepelenkákat a korábbihoz képest lejjebb szereltük fel, hogy a varjú nehezebben tehessen kárt – mondta el a helyszínen Básthy Béla polgármester.

Mint Illés Pétertől megtudtuk: a fecskefészkek eltávolítása tilos: nem fészkelési időben – szeptember végétől áprilisig – indokolt esetben, a kormányhivatal engedélyével lehet mégis megtenni. Kőszeg önkormányzata a Vas Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályától kérte meg az engedélyt. A kerámia fecskefészkeket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Chernel István Vas Megyei Helyi Csoportja szerezte be. A tanár úr további jó hírről is beszámolt: vasárnap látta az első molnárfecske párt az evangélikus középiskola udvarán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában