Energiatámogatás

2023.03.29. 14:16

Kormányzati segítség: Több milliárdos támogatás a szombathelyi távhőszolgáltatónak

Több, mint 8 milliárd forintos kormányzati, úgynevezett energiatámogatással számol idei üzleti tervében a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. Ez idei bevételeinek 76 százalékát jelentheti.

Tömböly Ágnes

Forrás: VN-archív

Fotó: © Unger Tamás

Rekordmértékű állami forrással kalkulál idei üzleti tervében a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. A csütörtöki közgyűlés elé kerülő dokumentum szerint 2023-ban a fajlagos és a fix energiatámogatások együttesen elérhetik akár a 8,7 milliárd forintot is. Ez a társaság összbevételének 76 százalékát jelentheti. Egy évvel korábban, a 2022-es üzleti tervben még mindössze 2,8 milliárd forint energiatámogatással kalkulált a kft. korábbi ügyvezető igazgatója, Kovács Márta. Az akkori tervezetben a központi forrás mértéke a bevételek 60 százalékát tette ki.

A Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. 2022-es üzleti tervéből

A Molnár Miklós ügyvezető igazgató által szignált 2023-as üzleti tervből az is kiderül: az energiatámogatások között a fix összeget a fix bevétellel nem fedezett állandó költségek finanszírozására kapja az önkormányzati társaság, míg a fajlagos támogatások mértéke a havi értékesítés függvényében változhat. 

A Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. 2023-as üzleti tervéből 

Az idei jelentős összegű állami hozzájárulásra dr. Takátsné dr. Tenki Mária képviselő hívta fel a figyelmet a gazdasági bizottság ülésén, egyben több vezetékrendszer-javítást, ahol indokolt pedig vezetékcserét szorgalmazott annak érdekében, hogy minél kevesebb üzemhiba történhessen a téli időszakban, ami miatt a fűtés- és melegvíz-szolgáltatás szünetel.

A magyar családok a nemzetközi energiaválság dacára változatlanul a legolcsóbban kapják a földgázt, és a második legalacsonyabb áron az áramot egész Európában. A kormány 2023-ban is azon dolgozik, hogy megfizethető és zavartalan ellátást biztosítson minden hazai fogyasztó számára – erősítette meg az Energiaügyi Minisztérium tavaly év végi közleményében. Az intézkedés része az is, hogy a távhőszolgáltató cégek jóval több központi forráshoz jutnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában