Sajtótájékoztató

2023.03.31. 13:54

Pénz még nincs, de belevág a TOP Plusz programba Szombathely

Amiben csütörtökön nem értettek egyet, arról pénteken is eltérően nyilatkoztak: a szombathelyi közgyűlés március 30-ai döntéseit értékelték a frakciók képviselői a városházán.

Tömböly Ágnes

Fotó: Cseh Gábor

Geszler Mária szombathelyi Kossuth-díjas keramikusművész nagylelkű felajánlását mindenki üdvözölte: Horváth Soma kultúráért felelős alpolgármester, Illés Károly és Tóth Kálmán frakcióvezetők, valamint Koczka Tibor képviselő is örömének adott hangot. A város fonyódi üdülőjében tervezett táboroztatásról ugyancsak pozitívan számoltak be a politikusok. Júniusban a Derkovits-, a Váci és az oladi iskola 4., 5. és 6. osztályos tanulói közül húsz-húsz diák térítésmentesen egy-egy hetet tölthet el ott. Az önkormányzat erre idei költségvetésében 6 millió forintot biztosított. 

Szó esett a TOP Plusz programról is, miután feltételes közbeszerzési eljárást írnak ki számos beruházásra. Illés Károly arra hívta fel a figyelmet: a közgyűlés által elfogadott csomagban egy jobboldali körzetet érintő fejlesztés sincsen. Megismételte: arra kéri a baloldali pártpolitikusokat, hogy az Európai Parlamentben helyet foglaló párttársaikat ösztönözzék arra, ne gáncsolják, hanem támogassák, hogy mihamarabb megkapja Magyarország azokat az uniós forrásokat, amik járnak neki.

Tóth Kálmán az elfogadott határozat kapcsán arról beszélt: a TOP Plusz programból 13,4 milliárd forint juthat a szombathelyi önkormányzatnak, abból 8,2 milliárd forintot kívánnak utakra, járdákra, parkolókra költeni. A feltételes közbeszerzési eljárással pedig szeretnének piaci előnyhöz is jutni. Kiemelte azt is, ha feltételesen aláírt kivitelezési szerződéssel rendelkezik az önkormányzat, amikor a forrás megérkezik, a munkák időveszteség nélkül megkezdődhetnének.

Az ingatlanértékesítések megint szóba kerültek: László Győző alpolgármester ismét azzal érvelt, hogy a nehéz pénzügyi helyzet kényszeríti az önkormányzatot az újabb ingatlanértékesítésekre. Horváth Soma pedig arra hívta fel figyelmet, hogy jóval kedvezőbb pénzügyi kondíciók mellett Puskás Tivadar városvezetése idején is adtak el belvárosi ingatlanokat.

Illés Károly szerint a családi ezüst után a családi arany eladásába kezdett a baloldali városvezetés, azt nem tudták támogatni. Külön kiemelte a Kossuth Lajos utca 11. szám alatti üzletházat és a Bejczi utcai üzlethelyiség tervezett értékesítését, ahol jelenleg kormányablak működik. A frakcióvezető úgy látja: a piaci körülmények sem kedveznek most az ingatlaneladásnak. Egyhangú döntés született viszont arról: nem adja el a Szabadidőközpontot az önkormányzat.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában