Tehetségkutatás és -fejlesztés

2022.06.30. 20:00

Cimbalommal, kerámiával várja a gyerekeket a Kapolcska fesztivál

Életre szóló élményekkel gazdagodnak azok a gyerekek, akik az idei, immár hatodik Kapolcska fesztivál résztvevői lehetnek. Például a csütörtök délutánt a dzsesszimprovizációs szakosztály résztvevői együtt zenéléssel zárták Karácsony János, James énekes gitárossal egy remek hangulatú koncerten a Malom-sziget ős fűzfái alatt.

Tóth B. Zsuzsa

Karácsony János koncertjébe a Talamba ütőegyüttes tagjai és a dzsesszimprovizációs szekcióban részt vevő gyerekek is bekapcsolódtak

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Amint azt Márta István, a fesztivál szervezője elmondta, az idei eseményt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával rendezték. Összesen 11 szekcióban 160 cseh, szlovák, erdélyi, ukrán és magyar gyermek vesz részt 50 pedagógus irányítása mellett a táborban, majd a hétvégi fesztiválon. 

Nádasdi Róza és Farkas Boglárka Győrből és Vigántpetendről érkezett a fazekasszekcióba
Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A tehetségkutató és -fejlesztő összművészeti tábor és háromnapos kisfesztivál hétfőn kezdődött programján a tábor minden estjét koncert zárja, hogy a gyerekek is lássák, miként működik a színpad, milyen a művészek élete. Játszott például Szirtes Edina Mókus, és bemutatkozott a Talamba ütőegyüttes, valamint az egykori LGT együttes énekes, gitáros zeneszerzője, Karácsony János, akit a dzsessz-szekcióban tanuló gyerekek két előre begyakorolt LGT-dallal vártak. Találkozhattak a fiatalok a Cimbaliband együttessel, a Hoppál Mihály Banddel és a Készenléti Rendőrség Fúvószenekarával. Koncertezik a hétvégén a Daniel Speer Brass Band, a Hoppál Mihály Band, a Silband és még sokan mások. Pintér Zsolt népmesét mond, lesz táncház, és mindenki láthatja, miként őröl a malom. 

A cimbalomszekció is meglepően népszerű a gyerekek körében. A gyerekeket Herencsár Viktória tanár, a Cimbalom Világszövetség alapítója és elnöke tanította a szekció közös nyelvén, szlovákul
Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

- A legfontosabb szempont változatlanul a gyermek és a család, a tehetségkutatás, a készségfejlesztés, esélyegyenlőség, közösségi együttlét, minőségi szórakoztatás. A programon idén is részt vett a Bethesda gyermekkórház húsz fiatallal. Idén újdonság a cimbalomszekció, amelyben hat cimbalmon gyakorolhat 12 gyermek. A további szekciókban például hangszeres népzenét, kreatív írást, kamarazenét és improvizációt, mélyvonós klasszikus zenét, dzsesszimprovizációt tanulnak. Előtérbe kerül a  művészetterápia, de van kézműves és fotós szekció, levendula játszóház. A hétvégi minifesztiválon a tanulás már háttérbe szorul, inkább a kikapcsolódás kap hangsúlyt sok zenével, bemutatóval - mondta Márta István. 
Karácsony János egy teljes napot töltött a táborban, bepillantott minden szekció munkájába, és mint mondta, elismeréssel adózik a befogadóknak, a pedagógusoknak, hogy kitalálták és éltetik a programot, amelynek nagyon jó a légköre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában