Musical és operett

2022.08.12. 10:00

Gálakoncerttel zárult a pétfürdői művészeti tábor

Az országos musical- és operettkurzus Hangvillában tartott gálakoncertjén a pétfürdői művészeti táborban részt vevő fiatalok és vendégművészek léptek fel.

Napló

Forrás: Penovác Károly/Napló

A musical, operett és zenés színházi műfajok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fiatalok körében. Ez adta az ötletet 2006-ban egy olyan kurzus létrehozásához, ahol a résztvevők ismert, népszerű művészek, zenepedagógusok segítségével ismerkedhetnek meg és sajátíthatják el a műfaj alapjait, stílusjegyeit, és betekintést nyerhetnek a színház világába. A Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárban tartott háromhetes intenzív kurzus több területen nyújtott fejlődési lehetőséget, biztosított művészi, technikai tudást a fiataloknak. A táborban hangsúlyt kaptak a közösségi tevékenységek, játékok, a csoportos alkotómunka. A széles körű oktatásban a fiatalokat Szabó Szilvia énekművész, a kurzus művészeti vezetője, hangképző tanára segítette.
Közel tíz éve alkotótársa Lőrincz Máté táncművész, táncpedagógus, aki lendületes, humoros koreográfiáival járult hozzá a kurzus programjához. 
Endrész Ferenc, a Magyar Állami Operaház magánénekese a gálaműsor első felvonásában bemutatott musicalszíndarab szövegkönyvének alkotója, a darab rendezője. Társrendezőként csatlakozott a produkcióhoz Wéber Tamás színész, aki az előadás fényeiért is felelt. Ruisz Rebeka énekművész, táncos szólót táncolt az előadásban, a nevéhez fűződik az operettműsor kánkánkoreográfiája is. Új terület a kurzuson a színészmesterség, drámajáték és a beszédtechnika, melyben Halas Adelaida színművész, operettprimadonna segítette a gyerekeket, fiatal felnőtteket. 
Az alkotótábor állandó oktatói mellett a program részeként művész vendégek is érkeztek, műhelymunkákon kaphattak még több tudást, szakmai ismeretet, művészi szemléletet a résztvevők. Bátori Éva, a Magyar Állami Operaház magánénekese, érdemes, kiváló művész előadása átfogó képet adott a művészként, emberként, tanárként, anyaként megélt tapasztalatairól, gondolatairól, érzéseiről, terveiről. Ebből a tudatosságból, bölcsességből bátorságot meríthettek a művészi pálya iránt érdeklődők. 

Kerényi Miklós Máté és Kardffy Aisha, a Budapesti Operettszínház művészei hasznos tanácsokkal látták el a táborozókat, amelyeket jól tudtak alkalmazni az előadás második felvonásában, amelyben az operett került előtérbe. 
A táborban sok volt a visszajáró, köztük Sipos Balázs, a kurzus „örökös tagja”, aki az egyik főszerepet játszotta a fiatalokat megszólító és az őket érintő élethelyzeteket bemutató musicalben. 
A gálán az alkotók és a felkészítő művészek közösen léptek színpadra, az előadás nagy sikert aratott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában