A nánaiak értenek a gombóchoz

2022.08.14. 15:30

Nánai gombócfesztivál - Ezreket vonzottak az ízek a bakonyi falu fesztiváljára

Fimon recepteket hagyományoztak a bakonynánaiakra eleik, azok révén, részben továbbfejlesztve az összetevők kombinációját ma is jóízű összejöveteleket teremthetnek. S ennek híre már elterjedt. Gombócaik a hétvégén így rengeteg vendéget vonzottak a faluba. Belekóstolhattak az édes és a sós változatokba, ha győzték.

Rimányi Zita

Fotó: Pesthy Márton/ Napló

– Csak gratulálni lehet ahhoz, hogy egy ezer lelkes település több ezer érdeklődőt tud vonzani eseményére a tradícióira alapozva és jól szervezi meg a vendéglátást. Így érdemes megrendezni egy hagyományőrző, ugyanakkor a fejlődési lehetőségekre szintén jó példát mutató fesztivált. Hajrá Bakonynána! – mondta Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Bakonynánai Gombócfesztiválon. Hozzátehetjük, hogy így kerek eleink gombóctudásának továbbörökítése és azt is, hogy a bakonyi falu sportpályáján gombócból is biztosan több ezer volt, el is fogyott. A finomság miatt hosszú sorban állók nem várakoztak hiába, mindenki elégedetten falatozhatott. Németh Zsuzsanna polgármester arról is tudott nekik beszélni, hányféle változata készül náluk a hagyományos gombócoknak és kicsit alakítanak is a recepteken, az összetevőkön, így bővül a kínálat manapság. 

F

: Pesthy Márton/ Napló


Igazából nehéz szavakkal jól leírni, érzékeltetni az ízeket, ezért inkább csak párat megemlítünk a választékból, kedvet adva az alaposabb tájékozódáshoz. Készítenek ugyanis Nánán például a töpörtyűs káposztához krumplis gombócot, húsos gombócot pedig úgy, hogy a pörköltet ledarálva a közepébe teszik töltelékként és hozzá paprikás mártást tálalnak. A szilvásgombócot mákban meghempergetik vagy édes morzsa adja a bundáját, a túrógombócukhoz pedig illik az édes tejföl, zsemlegombócukhoz a vadasmártás, és hozzátehetjük, hogy utóbbival a húsos gombóc is nagyon jó, de szintén kihagyhatatlanok a modernebb változatok, nem szabad megfeledkezni a csokisról. Hosszú a sor e téren is.
"Naná, hogy Nánán értenek a gombócokhoz! A régieknek köszönhetjük ezt. Kézről kézre, konyháról konyhára hagyományozódott örökségünk ez. Maguk hány gombócosak, azaz mennyit bírnak egy evésre elfogyasztani? Mert nálunk sokfélét érdemes megkóstolni, csak győzzék" – ilyen és hasonló beszélgetésekbe hallgathattunk bele a fesztiválon. Megízlelve a gombócokat pedig csak azt ajánlhatjuk, ha tehetik, ha Nánán járnak, próbálják ki, milyenek. 


A hétvégi eseményre Isztimérről érkezett idősebb házaspár azt állapította meg, hogy tényleg különleges a helyiek gombóctudása. Krausz Vendel inkább a sósakat szereti, felesége, Krausz Vendelné mindegyiket, az édeseket is. Az asszony megjegyezte: szokott ő is gyakran ilyeneket főzni. Úgy fogalmazott: nyugdíjas korra már a legtöbb háziasszony rutint szerez a gombóckészítésben, de azért valóban egyediek, sajátosak, nagyon eltaláltak azok, amelyek receptjeit Bakonynánán őrzik. Veszprémi fiatalok pedig kóstolás közben arról beszéltek, hogy először jöttek el a nánai fesztiválra, épp a gombócok miatt, mert hallottak azokról, sok elismerést, ami kíváncsivá tette őket. Gyors értékelést kértünk tőlük saját tapasztalataikról és Csutora Máté azt válaszolta, tízből tíz pontot adna mindegyikre, Székely Barbara pedig a házias ízeket dicsérte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában