Körte és dió dudari módra

2022.09.25. 16:00

A helyi értéktárba került kincseket mutatták be, kóstoltatták

Körtés és diós finomságokkal látták vendégül a fesztiváljukra érkezőket idén is a dudariak, ugyanis hagyományaikhoz ezek kapcsolódnak leginkább. Aki megkóstolta ezeket, az jótékony célt, a helyi civileket támogatta ezzel.

Rimányi Zita

A helyi asszonyok kínálták a dudari csemegéket a művelődési ház előtt kialakított vásártéren

Fotó: Rimányi Zita/Napló

– Mindig nagy örömmel jövök Dudarra. A Körte- és diófesztivál is egy megszokott és üde színfoltja a bakonyi ősznek. Adott egy remek közösség, amelynek tagjai évről évre önmagukat felülmúlva szervezik meg és bonyolítják le. A legjobb bizonyíték a sikerre, hogy nem csak a helyi, hanem a környező településekről is számos család érkezik a programra. Szeretettel gratulálok a szervezőknek, köszönöm a meghívást – mondta el Ovádi Péter országgyűlési képviselő az eseményen. 

Ovádi Péter országgyűlési képviselő köszöntötte a kulturális programokon részt vevőket Tóth Edina Kitti polgármesterrel együtt
Fotós: Képviselői iroda/Kovács Bálint

Tóth Edina Kitti polgármester arról beszélt, hogy jótékony céllal készítettek a helyiek felajánlásként kapott alapanyagokból finomságokat, gulyáslevest, mézeskalácsot is, utóbbi díszítését egyébként a gyerekek is a megtanulhatták az esemény keretében tartott foglalkozáson. Ugyancsak önkéntesek árusították ezeket az ételeket, a bevételt majd a faluban működő klubok, egyesületek használhatják fel, programok szervezésére, eszközök beszerzésére. S mindez egyben a hagyományok őrzését, továbbadását szolgálta. 
A programokon ugyanis ez hangsúlyt kapott, fontosnak tartották a dudariak, hogy olyasmivel lássák vendégül egymást, a távolabbról érkezőket, ami kapcsolódik kincsként számontartott szokásaikhoz. Az iskolások például vetélkedőn tették próbára tudásukat a téren, mennyire ismerik mindazt, ami bekerült a helyi értéktárba.

Fotós: Rimányi Zita/Napló

Azt a helyi asszonyok mutatták meg, milyen csemegék közül választhattak a fesztiválra érkezők. Helyben termett körtét és diót a rendezvény emlékére feliratozott szalaggal ellátott kis csomagokba kötöttek. Kínáltak réteseket, darást, almás-mákost, túróst, és lekvárokat, mézeskalácsokat. Az ilyen alkalmakkor Dudaron már megszokott süteményversenyre, amire körtés, diós finomságokkal lehetett benevezni, érkezett rácsos tetejű, babapiskótával körberakott tortaformájú, kiflialakú, sok habbal megtöltött és pohárkrém is.

A zsűrinek a sütisütő versenyre benevezett körtés és diós finomságok közül kellett kiválasztania a legjobban sikerültet
Fotós: Rimányi Zita/Napló

A dióból Dudaron is kevesebb lett egészséges idén. A körtéről azt mondták el a helyiek, hogy idén hamar érik és korán lepotyog a fáról, szerintük a nyári aszályos időjárás ennek az oka. Igyekeznek a termést, amit lehet belőle, amit érdemes, gyorsan feldolgozni. Készül így befőtt, kompót, lekvár. Akinek sok helye van a fagyasztójában, lereszeli a körtét, így később jó lesz pitébe, rétesbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában