Szobrok népszerűsítik az őslényt

2022.09.26. 17:30

Három helyszínen avattak fel a kavicsfogú álteknőst Veszprémben

Három helyszínen avattak fel a kavicsfogú álteknőst emberi tulajdonságokkal mintázó bronzszobrot a megyeszékhelyen hétfőn.

Marton Attila

Brányi Mária és Csik Richárd a Szilágyi iskola tanulóival leplezték le a könyvtárnál az alkotást

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az alkotásokat az Eötvös Károly Megyei Könyvtár főbejáratához vezető sétaút mellé, a Kálvin János parkba és a Cholnoky városrészben a Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplom közelében helyezték ki. A későbbiekben még két további szobor kerül ki: az egyik a vasútállomás közelében, a másik az egyetemi kampuszon. Erről Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) beszélt a megyei könyvtárnál tartott avatón.

Fotós: Penovác Károly/Napló

Elmondta azt is, az alkotásokat Csik Richárd képzőművész, önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP) készítette. Hozzátette, a szobrok közterületi elhelyezésének fő célja, hogy a Laczkó Dezső piarista tanár, geológus által a 20. század elején a jeruzsálemhegyi egykori kőfejtőben megtalált Placohelys placodonta (kavicsfogú álteknős) ősállatot mint veszprémi nevezetességet ismertebbé tegye és népszerűsítse. Megjegyezte, a kavicsfogú álteknős közel 200 millió éve, a Kréta korban élt páncélos teknősféle volt, mintegy 80-90 centiméter hosszúságú. A bronzszobrok emberi tevékenységeket végezve ábrázolják a kavicsfogú álteknőst. A megyei könyvtárnál látható szobor például egy veszprémi könyvet olvasó figurát ábrázol, a kiadványon a város logója jelenik meg. A Cholnokyn kihelyezett mű Cholnoky Jenő geográfusra utal: a figura fényképezőgéppel, iránytűvel, mérőeszközökkel és geológuskalapáccsal, kalapban látható. A Kálvin parki gördeszkapálya környezetében felállított szobor egy gördeszkás figurát mintáz meg.

A szobrok létrehozását az önkormányzat, az Agóra és a megyei könyvtár a Közösségfejlesztés Veszprém város településrészein című projektben elnyert forrásból finanszírozta. Ferenczy Gábor, a projekt lebonyolítását végző Pro Veszprém Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a Jeruzsálemhegyen egy olyan háromdimenziós alkotás is kikerül néhány hónapon belül, amely azt mutatja be, hogyan találta meg Laczkó Dezső az őslényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában