Nem kérték az ingyenkukákat

2022.12.05. 14:00

A 16 zirci társasházból egyben lesz szelektív hulladékgyűjtő

Nem szűnik meg Zirc társasházi övezetében a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége, egyelőre mégis. Elmagyarázzuk, miért. A helyzet jelenleg szomorú, szemétkupacokkal tarkított, de nem teljesen reménytelen.

Rimányi Zita

Itt nemrég még szelektív hulladékgyűjtő sziget állt, a zirci Alkotmány utca elejénél, a bolt mögötti parkolóban, akkor is melléje dobálták a szemetet, most az edények helyére kupacolják

Fotó: Rimányi Zita

Hetven százalékban nem olyasmi került a konténerekbe, ami azokba való – ez az oka, hogy megszüntetik a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket Zircen, ezzel együtt remélhetőleg azt is, hogy a méltán turistavonzó városnak épp a központjában több helyen illegálisan lerakott szeméthalmok nőjenek. A társasházak pedig külön edényeket igényelhetnek, hasonlóképp, mint a családi házas övezetekben lakók, és azokba a papírt, a műanyagot, a fém italosdobozt tehetik – írtuk nemrégiben a november végi változásról. Már kiderült: nem kérnek ilyen gyűjtőket. 
Czaun János, a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. (VHK) ügyvezetője lapunknak elmondta: a 16 társasházból egy kért csak. A többi féléves haladékot kap, azaz július 1-ig még biztosítják nekik a lehetőséget, hogy meggondolják magukat. Ha mégis igényelnek szelektív edényeket, azokért nem kell fizetni, és az igény szerinti ürítésükért sem, az a szolgáltatási díjcsomag része, tehát eleve kifizetik, csak nem élnek vele a tömbházakban lakók. Lehet, hogy rájönnek az elkövetkező hónapokban, mégis jól járnának vele, mert nagyon megemelkedik a szemétdíjuk. Hiszen a vegyes háztartási hulladék elszállításáért fizetni kell, s abból náluk így több lehet az elkövetkezőkben. 

Mi lesz az itt hagyott hulladékkal?
Fotós: Rimányi ZIta


Nagy csalódás egyelőre ez a környezetvédelmet és a takarékoskodást fontosnak tartók szempontjából, szemléletükkel szöges ellentétben áll. Persze feltételezhetnénk a társasházakban lakókról, hogy jelentősen lecsökkentik a szeméttermelésüket, de azért e téren a hirtelen váltás nem életszerű. Lehet, hogy szelektív szemetüket ezentúl mind beviszik a veszprémi hulladékudvarba, de ez sem valószínű. Lehet, hogy nem aggódnak közülük azok, akik eddig is a vegyesbe, a háztartásiba dobták, amit külön lehetett volna gyűjteni, ezért azt gondolják, nem nő a szemétmennyiség, így az elszállításáért fizetendő díj sem. De biztosan akadtak, akik eddig válogattak, hogy újra fel lehessen dolgozni a műanyagot, a papírt, a fémet. Ők azért drukkolhatnak, hogy mielőbb megnyíljon a zirci hulladékudvar, de az sem lesz annyira kényelmes, mint a ház mellett lévő kuka használata. Igyekszünk megkérdezni a társasháziakat döntésükről, hátha érthetőek indokaik, és lehet javítani a helyzeten.
Az biztos, hogy három sziget volt a város 16 társasházában élőknek, hiszen a családi házakban lakóknak saját szelektív edényeik vannak. A szigetek edényeit már begyűjtötték, csak üveggyűjtőket hagytak Zircen, azok elhelyezéséről még egyeztet a szolgáltató az önkormányzattal. Azt lehetett remélni, ezzel megszűnnek a korábban körülöttük kialakult szeméthegyek, egyelőre a helyükön nőnek. Vélhetően megszokásból viszik oda többen azt, amit szelektíven lehetne gyűjteni, és sok egészen mást is. Mivel önkormányzati területekről van szó, a városnak kell takarítania, a helyiek közös pénzéből, és ez eddig sem jelentett kis költséget.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában