Alkalmazkodott a változásokhoz

2023.02.07. 14:00

Hivatásának tekintette a pedagógiai munkát

Az első munkahelyéről vonult nyugállományba január közepén Mikáné Szolnoki Zsuzsanna ajkai pedagógus. A pályán töltött csaknem 40 év alatt az iskola elnevezése és oktatási formája is változott, ő mindehhez sikeresen alkalmazkodott.

Tisler Anna

Mikáné Szolnoki Zsuzsanna egy munkahelyen töltötte aktív éveit

Fotó: Gyarmati László

A tanítást 1984-ben az Ipari Szakközépiskola és 300-as Szakmunkásképző Iskolában kezdte, majd az Ajkai Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium Bánki Donát Intézményegysége magyar és történelem szakos tanáraként vonult nyugdíjba.

Mikáné Szolnoki Zsuzsanna pályafutása elején történt a rendszerváltás, majd az informatika térhódítása késztette folyamatos megújulásra, tanulásra.

– Az oktatásban fontos, hogy a pedagógus hiteles és felkészült legyen, őszinte együttműködést alakítson ki a diákjaival – fogalmazta meg a tanárnő. – Pályám elején szakmunkástanulókat oktattam. Mindannyian tanulni vágyó, érdeklődő fiatalok voltak, vidámak, kíváncsiak. Ma a gimnazistákról is ugyanez mondható el. A társadalmi változások természetesen hatnak rájuk. Ezért elengedhetetlen ezen a pályán is a folyamatos megújulás. Néhány évtizede, ha a diák többet kívánt tudni, mint amennyit a tankönyvben talált, el kellett mennie a könyvtárba, vagy otthon keresgélni könyvekben, folyóiratokban. Ma már ehhez elég egy okostelefon és néhány kattintás. Meg kell tanítani a diákot, hogy tudjon különbséget tenni a pontos információkat közlő és a kevésbé megbízható oldalak között. 

A hosszú évek alatt végig osztályfőnökként is nevelte, oktatta diákjait. Folyamatosan ösztönözte őket tudásuk bővítésére, támogatta a tehetségeket, akik versenyeken is szép eredményeket értek el.

Rendszeresen szervezett kulturális programokat, az Operakaland és a múzeumlátogatások nagyon népszerűek voltak.

Társadalomismeret-diplomát is szerzett, mesterpedagógus, sok helyen volt érettségi elnök. Szerette ezeket a felkéréseket, ugyanis kitekintést nyújtott, hogy más iskolákban milyen módszerekkel oktatnak, melyek a szokások. A jó ötleteket a kollégáival is megosztotta.

Hivatásának tekintette a pedagógiai munkát, és ebben aktívan támogatta a családja, férje és két fia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában