Kártyavár helyett zöld közösségi kert

2023.02.07. 17:30

Májustól vehetjük birtokba Veszprém új rendezvényterét

A Balaton Bútorgyár korábbi helyszíne több mint kéthektáros területe évtizedek óta használaton kívül áll a belváros közelében.

Cseh Zoltán

Fotó: Cseh Zoltán / veol.hu

2021-ben szerezte meg a tulajdonjogot a városi önkormányzat – emlékezett vissza Lamos Péter, a 2030. Kft. ügyvezetője. A terület a következő városrehabilitációs projekt része, ezért most első körben az EKF-évre és -eseményekre koncentrálnak. – Ezzel a tudattal terveztük a fejlesztést, minden mobil, mozdítható, újrahasznosítható. 

Forrás: Látványterv, 2030 Kft.

A terület központjában egy közpark szerepel, ami idén egy fesztiváltérrel, egy nagyszínpaddal egészül ki. Mintegy 4500 fő befogadására képes a terület – tette hozzá az ügyvezető. Ezenkívül kiszolgáló konténerek épülnek vizesblokkal, baba-mama szobával, illetve vendéglátóegységekkel. 

Forrás: Látványterv, 2030 Kft.

A Gyárkert nagyon lényeges elemei azok a zöldfelületek, melyek a jövőbeni hasznosítási elképzelések szemelőtt tartásával kerültek megtervezésre. A meglévő növényállomány felülvizsgálatán és gondozásán túl gyepfelületek és haszonnövényekkel telepített részek kerülnek kialakításra, ahol piknikasztalok, székek, kültéri pihenőpadok és játszóelemek várják majd a látogatókat. A cél egy olyan városi park létrehozása, amely helyet és teret tud nyújtani a minőségi kikapcsolódásra, és egyben találkozási pontként, egyfajta új városi fórumként tud majd szolgálni mind a veszprémiek, mind az ide látogatók számára.

Jelenleg a közbeszerzési eljárás során nyertes konzorcium dolgozik a területen, tavaly augusztusban kezdődtek meg a munkák. Tavasz végén, májusban szeretnék kinyitni a nagyközönség előtt. – Májustól októberig egy intenzív, az EKF rendezvényeit befogadó területté változik a tér, október végétől nyitott városi közparkként képzeljük el a hasznosítását. Lesznek kerítések, kapuk, ezek nyitva lesznek, bárki igénybe tudja venni például az itt lévő játszóeszközöket, parkinfrastruktúrát, amit a beruházás keretében létrehozunk – vázolta Lamos Péter. A terület kiszolgálására parkolókat is építenek, ez az egykori murvás parkoló kibővítését jelenti aszfaltos burkolattal, közvilágítással, csapadékvíz-elvezetéssel. A terület a városi fizetős parkolórendszerhez illeszkedik majd.

Forrás: Látványterv, 2030 Kft.

Két, korábban ismertetett fejlesztési terv azonban nem valósul meg: a kemping és a kártyavár. Előbbinek jogszabályi akadályai vannak. – Terveztünk egy 15 méteres kilátót a park közepére (ez lett volna a „kártyavár"), de a közbeszerzési árajánlatokat követően nem tudtuk biztosítani a finanszírozást. Helyette a „közösségek kertje" készül el. Minden, az EKF-hez csatlakozó településnek biztosítunk egy ládát, benne egy ültetett fával, amiből megépül egy kör alaprajzú 10,5 méteres torony. Ez szimbolizálja az összefogást, amit a Veszprém–Balaton-bakony régióban létrejött az EKF kapcsán.  

 

Lamos Péter elmondta azt is, a beruházás költségkerete 1,5 milliárd forint. Ez magában foglalja a fesztiválterület, a kiszolgáló részek és a parkolók építését. A terület tulajdonosa az önkormányzat, míg a 2030 Kft. vagyonkezelésben tartja, illetve az EKF-év után fenntartja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában