Nemesvámosi őstermelő

2023.03.20. 17:00

Ági finomságaiért sorban álltak

Szabóné Nagy Ágnes nemesvámosi őstermelő zöldségeket és gyümölcsöket termeszt családjával. Jobbára ezek felhasználásával készít sütiket és tortákat. Nem is akármilyeneket!

Juhász-Léhi István

Szabóné Nagy Ágnes és finomságai a legutóbbi vázsonyi piacon Fotó: Juhász-Léhi István

– A felhasznált termékeim a dió és a baracklekvár, amit a zserbóban használok, no meg a diós kosárkába – mondta munkatársunknak Szabóné Nagy Ágnes a tótvázsonyi Janka Tanyán. – Alma és körte van az almás krémesben, dió a francia diósban. A képviselőfánkot pedig egy kicsit becsaptam, és epret kevertem bele, s így már a saját termékem van benne, ezért árulhatom is.

Így van epres képviselőfánkja Ágnesnak, amiből volt diabetikus és normál változat is. Kiderült még, leginkább baracklekváros teasütiket szokott készíteni. 

– Egy-két különlegességet szoktak még hozzá kérni, és akkor már készen van a lagzis repertoár – fogalmazott mosolyogva.

Hogy kitől tanulta a sok sok finomság elkészítését? Természetesen a nagymamájától, aki a '60-as évektől hosszú évtizedeken át készített például grillázstortát. 

– Tőle tanultam meg, és azóta anyukámmal együtt készítjük a grillázstortákat – mondta Ágnes, aki örömmel újságolta azt is, hogy az említett torta a Nemesvámosi Értéktárba is bekerült.

– Ezekben az években megszerettem a sütikészítést – árulta el.

Nem is csoda, hogy cukrász lett, ez az alapvégzettsége. Az árak? A Janka Tanyán tartott legutóbbi piacon enyhén szólva is barátiak, a kókusztekercs például 200 forint volt. Ám, mivel három helyre sütött, és erősen „elszaladt" a villanyszámlájuk, muszáj emelnie az árakon, hiszen a felemelt alapanyagárak eddig nem jelentek meg Ágnes áraiban. Megtudtuk tőle, hogy tervei szerint legközelebb májusban érkezik Tótvázsonyba.

Ágnes elmondta azt is kérdésünkre, hogy a kedvenc sütije az isler, amit érzése szerint nagyon finomra tud sütni.

– Az egész Dunántúlról az islerért jönnek – jegyezte meg. – Különleges, hogy én nem fehér tésztával készítem, hanem kakaóssal, ami egy kis fahéjjal van megbolondítva, darált dióval a tésztájában. Benne házi baracklekvárral, amiben nagyon kevés a cukor. Igen, mézes tészta alul-felül. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában