Bakonyi Csillagászati Egyesület

2023.03.27. 07:00

Kisbolygó őrzi Ivanics-Rieger Klaudia emlékét

Kisbolygó őrzi az idők végezetéig Ivanics-Rieger Klaudia, a Bakonyi Csillagászati Egyesület elnökségi és alapító tagja emlékét, aki az ajkai székhelyű, öt éve alakult amatőr csillagászati civil szervezet tagjaként sokat tett a tudomány népszerűsítéséért. Neki köszönhető többek között, hogy az egyesület megalkotta az Európában is egyedinek számító Tapintható Univerzum vándorkiállítást, amit látássérültek is élvezhetnek.

Tisler Anna

Hajdúböszörményben Farkas Bertalan űrhajóst vezette körbe a Tapintható Univerzum kiállításon Klaudia  tavaly szeptemberben Fotó: egyesület

Klaudiának a földi életben mindössze 33 év jutott, januárban ragadta el a betegség, de amit alkotott, maradandó. Az, hogy amatőr csillagász nőről kisbolygót neveznek el, nagyon ritka, az egyesületi tagok tudomása szerint Klaudia Magyarországon a második. Az első, aki kiérdemelte a megtiszteltetést Dégenfeld-Schonburg Berta Klára Matildnak (1843-1928) hívták, s 95 évvel ezelőtt hunyt el. A (35459) Klaurieger = 1998 DG20 kisbolygó a Mars és a Jupiter bolygó között elterülő aszteroidaövezetben kering. A (35459) Klaurieger aszteroida egy 5,2 kilométer átmérőjű, sziklás égitest, ami közel négy év alatt kerüli meg a Napot. Majdnem háromszor messzebb kering a Naptól, mint a Föld. Az apró világ Naprendszerünk születésének és formálódásának időszakából maradt itt, egyfajta időkapszulaként őrizve a bolygók keletkezésében szerepet játszó ősi anyagokat. Érdekessége, hogy fele akkora, mint az a kozmikus test, ami közel 65-66 millió évvel ezelőtt becsapódva bolygónkba, felelős lehetett a dinoszauruszok kipusztulásáért. A (35459) Klaurieger olyan pályán kering a Nap körül, ami miatt egyáltalán nem veszélyezteti a földi életet. Erős amatőrcsillagászati műszerekkel, fotografikusan is észlelhető, így a közeljövőben az ajkai csillagászok megpróbálják  fényképeken megörökíteni az égitestet. 

Ivanics Ferenc, az egyesület elnöke, Klaudia férje elmondta, hogy a Bakonyi Csillagászati Egyesület egyik barátja, Kovács Gergő geográfus, csillagász, tudományos újságíró vetette fel néhány nappal Klaudia elvesztése után az ötletet. Egy csehországi csillagásznő  Lenka Kotková úgy döntött, hogy az ügy mellé áll. Beszámoltak neki a BCsE formabontó és egyedi ismeretterjesztő munkájáról, és arról, hogy Ivanics-Rieger Klaudia vezetőségi tag hogyan formálta egyéniségével, tudásával, szorgalmával az egyesületet. Kotková néhány nappal a megkeresése után kezdeményezte is, hogy az egyik általa 1998. február 27-én felfedezett kisbolygót Klaudiáról nevezzék el. Az események ezután gyorsan követték egymást, és  2023. március 20-án, Klaudia halálának második hónapfordulóján a Nemzetközi Csillagászati Unió hivatalosan is közzétette az elnevezést. 

- Egyesületünk tevékenységét olyan szinten átszőtte Klaudia egyénisége, munkája, hogy az ő elismerésével a cseh Lenka Kotková és munkatársai kiálltak azok mellett a magyar kisegyesületek mellett is, akik  csupán a lelkesedésükkel, fantáziájukkal, összefogásukkal próbálják népszerűsíteni a csillagászat és űrkutatás meghökkentő eredményeit. Köszönjük, hogy Csehországból is elismerik a kortárs magyar amatőrcsillagászok szerepét a tudományos ismeretterjesztésben. Klaudia és a hozzá hasonló nők, akik itthon tevékenykednek az ismeretterjesztésben, vagy éppen tudományos pályára készülnek, ezáltal inspirációt meríthetnek ebből a precedensértékű eseményből - fogalmazta meg Ivanics Ferenc. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában