Afrikárium

2023.03.28. 20:00

Országosan is egyedülálló gyűjtemény Sümegen - Videó

Országos szinten is egyedülálló a sümegi Afrikáriumban látható trófeagyűjtemény, amely 2015-ben került a sümegi önkormányzat birtokába. Jelenleg az épület külső felújítása zajlik, ám a belső terekben látható kiállítás ma is látogatható, megtekinthető.

Szijártó János

Fotó: Szijártó János

Erről Végh László polgármester számolt be a helyszínen tartott tájékoztatójában. Mint elmondta, 2015-ben egy rendezvény kapcsán találkozott először a gyűjteménnyel, s akkor kiderült, hogy helyet keresnek a 220 trófeából álló anyagnak. Sümegen a korábbi mozi, majd tévéstúdió épülete éppen kihasználatlan volt, így adta magát a helyszín és a különleges tárlat 2015. októberétől már itt látogatható. Sokan jártak már azóta az Afrikáriumban, ami nem véletlen, hiszen ilyen trófeagyűjtemény máshol nem látható. A fekete kontinens élővilágának kétszázhúsz jellegzetes állata tekinthető meg. 

Fotós: Szijártó János

A kiállítótérben a keszthelyi Balaton Múzeum dolgozói által megálmodott hatalmas, művészien megfestett dioráma előtt helyezték el a preparált állatokat. Az élethű háttérnek, bejátszott zajoknak, hangoknak köszönhetően úgy érezheti a látogató, mintha a végtelen szavannákon, vagy éppen a dzsungelben sétálna. A trófeák között vannak kis testű antilopok, de elefántagyarakat, oroszlánokat, különböző majomfajokat, vízilovakat és orrszarvú preparátumokat is láthat a közönséget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában