Együtt

2023.06.02. 20:00

Összetartozunk: Veszprémben is énekelték a Kézfogást

Európa idei kulturális fővárosa, Veszprém volt a központja pénteken Szarka Tamás Kézfogás című dala közös eléneklésének. A Kossuth-díjas művészt a Veszprémi Ringató Körzeti Óvoda Kuckó Tagóvodája hívta meg az eseményre a nemzeti összetartozás napja alkalmából a zeneiskola melletti térre.

Juhász-Léhi István

A hírek szerint Kárpát-medence-szerte több mint 570 intézményben, legalább 150 ezren énekelték közösen a Kézfogást 11 óra után nem sokkal.

Fotó: Benkő Péter

– A dalt sok helyen játszottam, és huszonnyolc országban mindenhol találkoztam magyarokkal – megjegyzem, magyarok mindenhol vannak –, Irakban, Japánban vagy éppen az Egyesült Államokban is – nyilatkozta a közös éneklés előtti pillanatokban Szarka Tamás, a Ghymes zenekar muzsikusa. – A Kárpát-medencében mindenhol láttam a szemekben azt a pici akaratot, hogy talán jó lenne egy évben legalább egyszer kifejezni, elmondani minden magyarnak azt, hogy összetartozunk kultúránkban, nyelvünkben. A történelem hozta, hogy összefújt minket a szél valahol, és ezt a világ legbékésebb, legszelídebb módján énekkel, tánccal ki tudjuk fejezni ilyenkor. Az eredeti dal lassú, himnikus, de áthangszereltem táncra is. Egyébként meg belefoglaltam, mint egyfajta ékszert, a Himnusznak néhány sorát is.

A kezdetekor, 2019-ben is sokan csatlakoztak. Akkor Szarka Tamás a Kossuth téren énekelt közel 6000 gyermekkel. 220 település, intézmények, iskolák jelentkeztek akkor, míg mára bőven túllépték a félezres számot.

Balogh Lívia, a Veszprémi Ringató Körzeti Óvoda intézményvezetője elmondta, az óvoda idén ünnepli ötvenéves évfordulóját. 

– Ez az év nálunk az ünnepségekről, rendezvényekről szól, a gyermekek és az óvodába járó gyermekek szülei számára is – mondta a veolnak. 

Takács Katalin óvoda vezetőt kérték meg arra, hogy a gyerekkel fellépjen a Duna Televízió délelőtti magazinműsorában, ahol Szarka Tamás is ott volt. A művész rendezvényének, a Kézfogás programnak a népszerűsítése zajlott, és Szarka Tamásnak annyira megtetszett a gyermekek műsora, hogy úgy döntött: idén a veszprémiekkel szeretné elénekelni a Kézfogás című dalát.

Kiderült, a Ringató ovi 280 kisgyermekkel érkezett pénteken, de a veszprémi intézményekből közel 500-600 gyermeket, diákot vártak. 

– Kolléganőm a fellépésen egy másik koreográfiával készült, az ő saját koreográfiája ez, ami az óvodáskorú gyermekeknek megfelelően közelebb áll hozzájuk – árulta el Balogh Lívia. – A gyönyörű koreográfiát minden kollégánknak megmutatta, és együtt énekelték a dalt a próbán. Már az is megható és felemelő érzés volt. 

A hírek szerint Kárpát-medence-szerte több mint 570 intézményben, legalább 150 ezren énekelték közösen a Kézfogást 11 óra után nem sokkal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában