Irodalom

2023.06.08. 20:00

Az eső sem állhatott az útjába: megnyílt a könyvhét

Két megnyitója van idén Veszprémben az Ünnepi könyvhétnek: a városi esemény csütörtökön délután nyílt meg, míg pénteken a könyvhét országos vidéki nyitányán vehetnek részt az érdeklődők Európa kulturális fővárosában.

Juhász-Léhi István

Fotó: Nagy Lajos

A városi programon Porga Gyula polgármester köszöntötte az eső ellenére is kitartó könyvszeretőket. Elmondta, a csapadékos időjárás miatt talán némileg óvatosabb az érdeklődés, ám a kitartó közönség miatt érdemes megszervezni a rendezvényt, melyet a Művészetek Háza munkatársai 2008 óta minden évben összefognak.

– Hála és köszönet nekik, hogy életben tartják ezt az igazán különleges programot – hangsúlyozta. – Süthet nap, zuhoghat az eső, fújhat a szél: a Veszprémi könyvhét minden körülmények között megrendezésre kerül. Ez egy olyan alkalom, amikor az élő irodalommal is van alkalmunk találkozni. 

A városi könyvhetet Csányi Vilmos akadémikus nyitotta meg. Azzal kezdte, hogy nagy az írástudók felelőssége. Évezredekkel ezelőtt a társadalmat formálva kialakult a nyelv, amely elsősorban szociális célokat szolgáló kommunikáció. 

– A nyelv segítségével megjelennek a hiedelmek, amelyek ma is minden tudásunk alapját képezik – fogalmazott. – Minden információt, amit a környezetünkből szerzünk, a nyelv világába emeljük, és közösségi eszmecserénkben döntünk az ismeret megbízhatóságáról. Ezt a rendkívül sebes, látványos evolúciót különös képességünk, a képzelet hozta létre. 

A Széchenyi-díjas egyetemi tanár úgy folytatta, az embernél a képzelet különös formát ölt. 

– Képes volt a korábban látott eseményeket átalakítani, elképzelni különös tulajdonságú, nagyhatalmú, láthatatlan személyeket, isteneket, angyalokat, ördögöket – mondta. – A nyelv kialakulásában a képzelet döntő szerepet játszott. 

Ugyanakkor a tanulás fontos ember tulajdonságában is alapvető jelenség. Ezek alapján érthető, hogy generációk százezrei során a történet, a mese emberi szükségletté vált. 

– Szeretünk beszélgetni, szívesen elmondjuk a velünk történteket. A mesék és az elmesélt történetek mindig szociális szituációkat jelenítenek meg, amelyek formái ismerősek a hallgatóságnak – mutatott rá Csányi Vilmos. –  Az írás lassú kialakulása is történetekhez vezetett, ha nem is mindenki, de sokan képesek elmerülni egy nagyon hosszú és roppant bonyolult, írott történetben. Az író adhat ehhez némi segítséget. Követjük a történeteket, izgulunk, szomorkodunk, nevetünk, élvezzük a mesét. Az írásból irodalom is lett és különleges képzelőerejű társaink, írók visznek elképzelt tájakra, elképzelt konfliktusok közelébe. 

Szerinte a képzelet sok mindenben hasonlít az izom és a memória működéséhez. Lehet fejleszteni, edzeni és persze parlagon is hagyható. 

– Nagy az írástudó felelőssége – zárta megnyitóját.

Pénteken az Ünnepi Könyvhét országos vidéki nyitányának ad helyet a vármegyeszékhely, amikor is Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke mond köszöntőt, majd Grandpierre Attila fizikus, csillagász, író, zenész (VHK) mondja el gondolatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában