Míg május első vasárnapja hagyományosan az édesanyáké, az utolsó a gyerekeké, legalábbis Magyarországon. Minden nap körülöttük forog az életünk, de ezen a napon aztán tényleg nagyon odafigyelünk, hogy kedvükre való legyen a program, meg persze az étel is.

Ma tényleg minden róluk szól – ma van a nemzetközi gyereknap

Egy kis történelem. Ez az ünnep már igencsak szép korban jár, lassan száz éve is lesz annak, hogy a világon elsőként Törökországban megrendezték a gyereknapot (1921. április 23-án). Később az 1925-ben, 54 állam részvételével Genfben megtartott Gyermekjóléti Konferenciához köthető a nemzetközi gyereknap megtartásának a kezdeményezése, itt június elsejét jelölték ki erre a célra. A Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949-ben fogadta el azt a határozatot, hogy azontúl minden év május utolsó vasárnapján ünnepeljék a kicsiket. A volt szocialista országok egy részében ez máig is így van. Magyarországon is hagyományosan ezen a vasárnapon rendezik meg a gyerekek ünnepét. Az ENSZ 1954-ben javasolta az egyetemes gyereknap megtartását, abból a célból, hogy ezen a napon emlékezzenek meg a világ gyermekeinek helyzetéről, egymás közti megértéséről, valamint a gyermekvédelemről. Az egyes országok jelölhették ki a pontos napot, ezért ezt világszerte más és más napokon tartják. Az ENSZ a gyermekjogok napját november 20-ra tűzte ki.

A sok száraz tény után ajánlunk pár igazán gyerekbarát receptet, hogy a színes programok után éhesen hazatérő ifjúság ezen a téren is el legyen kényeztetve. Ma csak nekik főztünk (ámbár mi is szeretjük ezeket a fogásokat).

Házi pizza gyereknapra

Klasszikus falusi zöldborsóleves

Kukoricás csirkecomb zöldborsós tésztával

Rántott csirkecomb és -szárny

Gumimacis túrós szelet

Mindenmentes csokis cupcake

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.