Nem kell hozzá elővenni a gyúródeszkát, szaggatókat, s mosogatnivaló sem sok marad utána. A végeredmény pedig mennyei: szaftos, ízes tészta, mindenféle földi jóval. Aztán egész nap ehetjük, jó reggelinek, remek tízórai, egy kis fagyival vagy tejszínhabbal felturbózva pedig tökéletes desszert a délutáni teához vagy kávéhoz.

Egésznapos sütemények

Imádjuk a kevert süteményeket, mert annyira egyszerű az elkészítésük. Pár szabályt azért érdemes betartani, hogy biztosan jól sikerüljenek:

Általában két tálat készítünk elő, az egyikben a száraz, a másikban a nedves alapanyagokat keverjük össze.

Mindig puha vajat (vagy semleges ízű olajat, esetleg langyos, olvasztott kókuszzsírt) használunk zsiradékként.

A nedves hozzávalókat elektromos habverővel jól kihabosítjuk. Utána viszont a lisztes keveréket már csak fakanállal kavarjuk hozzá. Nem szabad túlkeverni, mert túl nehéz, lucskos lesz a sütemény.

Bármilyen formában süthetjük: készíthetünk belőle muffinokat vagy hosszúkás kenyereket. A formákat elő kell készíteni, hogy ne ragadjon bele a sütemény. Hagyományosan vajjal vagy zsírral alaposan kikenjük, majd meghintjük liszttel. Egyszerűbb, ha sütőpapírral kibéleljük.

Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a süti. Beleszúrunk egy hurkapálcát vagy egy kötőtűt, és ha ragacsosan húzzuk ki, akkor még sütni kell. Ha már megsült a közepe is, akkor a hurkapálcára nem ragad semmi, szép tisztán jön ki.

Ha megsült a süti, érdemes pár percig várni (amikor kivesszük, még nagyon puha). Utána rácsra borítjuk, és ott hűtjük ki. Ha a formában hagynánk vagy csak egy deszkára borítanánk, akkor nagyon bevizesedne. Ha nincs süteményrácsunk, akkor toljunk alá pár fakanalat, hogy alulról is érje levegő.

Magukban is finomak, de egy kis citrommáz vagy olvasztott csoki nagyon jót tesz nekik.

Mogyorókrémes banánkenyér vörös áfonyával

Citromos cukkinikenyér

Mogyorókrémes banánkenyér vörös áfonyával

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.