Végigettük a karácsonyt meg a szilvesztert, megvolt az újévi lencse is csülökkel, most még a legelszántabb húsevők is vágynak valami húsmentes, könnyedebb fogásra. Állati eredetű hozzávalók nélkül is remek, fűszeres, ízes ételeket lehet készíteni, szó nincs ízetlen salátákról, unalmas kásákról.

Állati eredetű termékek nélkül is lehet finom?

Ma már mindenki tudja, hogy a vegetáriánus (vega) és a vegán két különféle étkezési irányzat (ámbár hasonlítanak). A vegetáriánus a megengedőbb, itt csak a húsfogyasztás nem megengedett. A vegánok mindenféle állati eredetű terméktől tartózkodnak, nem esznek húst, halat, tejterméket, tojást, mézet. A főzéshez használt zsiradék is természetesen állati eredetű (a leggyakrabban olívaolaj vagy kókuszzsír). Nálunk az ünnepi ételek alapvetően húsosak voltak, inkább a hétköznapokra voltak jellemzőek az egyszerű levesek és tészták, de általában még ezekhez is sokszor tojást és/vagy tejterméket használtak. Ha vegán fogásokat akarunk készíteni, új források után kell néznünk, mert a legtöbbünk egészen másfajta konyhán nőtt fel, a hagyományos magyar ételek zöme átalakítás nélkül nem fér bele ebbe az étrendbe.

Egyre többen választják a vegán étkezést, sokan csak heti egy napra, mások a böjti időszakra, megint mások örökre, a választás okai is nagyon sokfélék. Mint az élet minden területén, itt is törekedni kell a változatosságra és a kiegyensúlyozottságra. Különösen fontos a tudatos étkezés, hiszen minden fontos tápanyagot be kell vinnünk a szervezetünkbe.

Adunk pár jó vegán receptet gondolatébresztőnek. Legyünk nagyvonalúak a fűszerezéssel, a legtöbb zöldségnek igen jól áll. Érdemes a megszokottnál többet készíteni eleinte, mert aki eddig a húsos étkezéshez szokott, csak nagyobb vegán adag után fogja jóllakottnak érezni magát.

Vegán tikka masala

Vegán húsleves sütőtökmagból

Vegán almás-körtés pite sós karamellel

Diós-sütőtökös tagliatelle sült gesztenyével, balzsamos céklával

Vegán „bolognai” spagetti lencsével

Vegán csokis kocka

Vegán csilis bab

Olívaolajjal sült tepsis zöldségek kesumajonézzel

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.