Kirándulni jó. Ilyenkor még jobb. A legjobb pedig megpihenni az üde zöld tisztásokon, és a kis gyaloglás után farkaséhesen rávetni magunkat a hátizsákban hozott hazaira. Olyan süteményeket válogattunk össze, amelyek jól bírják a dobozolást, zötyögtetést, hideget, meleget.

Milyen sütik kerüljenek a piknikes dobozba?

Háromféle édességet készítettünk össze: egy ropogós, tartalmas, erőt adó kekszet, egy finom lekváros töltött táskát, valamint egy egyszerű kevert tésztát. Mindegyik jól bírja a szállítást, másnaposan is finomak, sőt, talán finomabbak mint a sütés napján. Feltöltik a kiürült szénhidrátraktárainkat, jöhet a következő 25 km.

[eadvert]

Szerelmeslevél
Előkészítés: 25 perc Pihentetés: 1 éjszaka Sütés: 20 perc 1 adag: 190 kcal
Hozzávalók:
A tésztához:
28 dkg liszt
24 dkg szoba-hőmérsékletű (de nem olvadt!) vaj
1 evőkanál ecet
1 csipet só
2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
1 üveg sűrű lekvár
felvert tojás a tetejére

Összegyúrjuk a tésztát a hozzávalókból, cipóvá formázzuk, átlátszó fóliába csomagoljuk, és egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük. Másnap enyhén lisztezett gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk. Nagyobb négyzetekre vágjuk. Az egyik felére teszünk egy-egy kanál sűrű lekvárt, a másik felét átlósan ráhajtjuk. Egy villa segítségével körben lenyomkodjuk. Sütőpapíros tepsire rakjuk, ismét hűtjük legalább félórát, majd felvert tojással lekenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Kirándulókeksz
Előkészítés: 20 perc Hűtés: 30 perc Sütés: 15 perc 1 adag: 110 kcal
Hozzávalók:
22 dkg puha vaj
15 dkg barna cukor
10 dkg kristálycukor
1 tojás
1 tojássárgája
26 dkg liszt
10 dkg apró szemű zabpehely
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1 késhegynyi szódabikarbóna
fél kávéskanál sütőpor
fél kávéskanál őrölt kardamom (kihagyható)
10 dkg fehér csokicsepp
10 dkg étcsokicsepp
5 dkg aszalt gyümölcs
5 dkg dió vagy mogyoró

Felolvasztjuk a vajat egy vastag talpú lábasban, levesszük a tűzről, és belekeverjük a kétféle cukrot, addig keverjük, míg a cukor el nem olvad. Lehűtjük. Utána fakanállal hozzákeverjük a tojássárgáját és a vaníliás cukrot. Egy másik tálban elvegyítjük egymással a lisztet, a zabpelyhet, a szódabikarbónát, a sót, a sütőport meg a kardamomot, hozzákeverjük az összevágott aszalt gyümölcsöt, a durvára tört diót vagy mogyorót, valamint a kétféle csokicseppet is. Végül a száraz keveréket eloszlatjuk a vajas-cukros elegyben. Kisebb diónyi gombócokat formázunk a masszából vizes kézzel. Rárakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejét kicsit lenyomjuk. Tepsistől betesszük a hűtőszekrénybe legalább félórára. Utána 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül negyedóra alatt megsütjük. Fémdobozba zárva nagyon sokáig eláll.

Citromos kókuszos kocka
Előkészítés: 20 perc Sütés: 20 perc 1 adag: 210 kcal
Hozzávalók:
15 dkg puha vaj
15 dkg porcukor
10 dkg liszt
10 dkg kókuszreszelék
1/3 csomag sütőpor
1 csipet só
2 tojás
1 kezeletlen citrom leve és héja
1 kezeletlen lime leve és héja (helyettesíthető citrommal)

Habosra keverjük a puha vajat a cukorral, majd beledolgozzuk a citrom- és a lime-héjat, a kifacsart levüket, végül egyesével a tojásokat. Egy tálban összekeverjük a kókuszt a liszttel, a sütőporral és a sóval, fakanállal eloszlatjuk a vajas-tojásos keverékben. Kivajazott, kilisztezett szögletes formába simítjuk, és 180 fokon körülbelül 20 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, meghintjük a tetejét porcukorral, felkockázzuk.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.