A porcukor kedvelt cukrászati hozzávaló, amellyel nemcsak édesítjük a süteményeket, hanem díszítőelemként is használjuk. Ám gyakori, hogy a szép cukorszórás néhány órán belül megolvad a desszert tetején, „elcsúfítva„ a legszebb remekművet is. Most eláruljuk, mitől marad csoda szép a cukorréteg!

Tudtad? Ettől nem olvad el a porcukor

Biztosan veled is gyakran előfordul, hogy a porcukorral meghintett sütemény néhány perc (esetleg óra) alatt beissza a cukrot, tönkretéve a tökéletesnek indult látványt. Ez egyszerű folyamat: a porcukor feloldódik, amikor felszívja a nedvességet a sütiből, és persze a környezet páratartalma is segíti a folyamatot. Ekkor már hiába szórsz még több cukrot a desszertre, a látvány nem lesz szebb, viszont a süti egyre édesebbé válik… Ha kíváncsi vagy a megoldásra, most megosztjuk veled a nagyi titkát, mitől lesz szép a porcukorszórás!

Nem mindegy az sem, hogyan szórjuk a cukrot / Fotó: Shutterstock

EGYSZERŰ MEGOLDÁSOK

A legegyszerűbb, ha kivárod, amíg a sütemény kihűl, és utána szórod meg a porcukorral. Előfordul azonban, hogy erre nincs idő. Ha igazán szépen és tökéletesen szeretnéd tálalni a porcukorral meghintett süteményt, a legjobb, ha kukoricakeményítőt adsz a porcukorhoz.

A kukoricakeményítőt gyakran használják sűrítőként és csomósodásgátlóként. Higroszkópos anyag, azaz képes arra, hogy begyűjtse és megkösse a nedvességet, így a porcukor könnyed, szemcsés marad. A kukoricakeményítő egyébként javítja a cukormázak állagát is: anélkül sűrít, hogy a végeredmény íze megváltozna, miközben simává és selymessé teszi a mázt, és növeli az eltarthatóságát.

ENNYIT HASZNÁLJ BELŐLE

Annak érdekében, hogy a porcukor ne olvadjon meg, adj 1 csésze porcukorhoz 2-3 teáskanál kukoricakeményítőt. Ha szép cukormázra vágysz, akkor használj kukoricakeményítőt tartalmazó porcukrot, vagy adj kukoricakeményítőt közvetlenül a cukormázhoz.

Borítókép: Shutterstock

11 baki rizsfőzés közben, amit eddig te is elkövettél

6 konyhai trükk, ami biztosan hasznodra lesz főzés közben

A hazai az igazi – most süssünk epertortát!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.