Szerdán járt le a Srí Lanka 78 millió dolláros adósságkamatának a visszafizetésére biztosított 30 napos türelmi idő, ám az ország a meghosszabbított határidőre is képtelenek volt törleszteni. A fizetésképtelenség miatt pedig nehezebb lesz az ország számára a nemzetközi piacokon hitelt felvenni, ami tovább rontja az egyébként is súlyos gazdasági helyzetet.

A demonstrator throws back a tear gas canister fired by the police to disperse university students protesting to demand the resignation of Sri Lanka's President Gotabaya Rajapaksa over the country's crippling economic crisis, in Colombo on May 19, 2022. (Photo by ISHARA S. KODIKARA / AFP)
Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP


„Világossá tettük, hogy amíg nem kerül sor az adósságok átütemezésére, addig nem tudunk fizetni” – idézte a kérdéssel kapcsolatban a BBC P Nandalal Weerasinghét, a jegybank kormányzóját. Az ország több mint ötvenmilliárd dolláros adósságállományának átütemezését próbálja elérni, miután a gazdaságát keményen sújtotta a koronavírus-járvány, az emelkedő energiaárak és a kormányzat által erre reagálva bevezetett adócsökkentések is. A külföldi deviza krónikus hiánya és a gyorsan pörgő következtében jelentős hiány alakult ki gyógyszerből, üzemanyagból és sok alapvető fogyasztási cikkből, a súlyosbodó válság következtében pedig gyakran erőszakos tüntetések robbantak ki az utóbbi hetekben.

Folytatódnak a kormányellenes tüntetések az államcsőd közelébe sodródott országban

Srí Lanka nemzetközi segítségre vár a túléléshez, a lakosság újra utcára vonult az egekbe szökő árak miatt.

A jegybank kormányzója ráadásul figyelmeztetett, hogy a jelenleg harminc százalékos infláció a következő hónapokban elérheti a negyven százalékot is. Csak az élelmiszerek 46,6 százalékkal drágultak egy év alatt. 

Weerasinghe csütörtökön a jegybank kamatdöntő ülése után beszélt, amelyen nem határoztak további emelésről. Bejelentette azt is, hogy a korábbi ígérete ellenére nem mond le, mert stabilizálódni látszik a belpolitikai helyzet, van új kormányfő és kabinet. Elmondta azt is, hogy még a héten benyújtja a kormánynak az adósságátütemezésre még kidolgozás alatt lévő javaslatot.

Lemondott, de továbbra is üldözik Srí Lanka volt miniszterelnökét

A fővárosban folytatódtak a gyújtogatások és hajtóvadászat indult az ország vezetői ellen.


A világ legnagyobb hitelminősítői közül kettő, a Fitch és S&P Global Ratings már a múlt hónapban jelezte, hogy elkerülhetetlen Srí Lanka fizetésképtelensége. Az ország már tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), a kormány korábbi közlése szerint az idén legalább négymilliárd dollárra van szükségük.